A régi az új kormány Ausztriában

Az osztrák államfő Hartwig Löger pénzügyminisztert nevezte ki kancellárnak, amíg Ausztriában össze nem áll az ügyvezető kormány. Sebastian Kurz eddigi, megbuktatott kancellár nem lesz frakcióvezető — és képviselő sem — a parlamentben, viszont Heinz-Christian Strache eltávolított alkancellár mehet az Európai Parlamentbe.

Mártonffy Attila
2019. 05. 29. 7:17
VAN DER BELLEN, Alexander
Az ideiglenes kancellár (balra) átveszi kinevezési okmányait Van der Bellentől Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután a szociáldemokraták (SPÖ), a szabadságpártiak (FPÖ) és a Liste Jetzt tömörülés tagjai hétfőn megbuktatták a néppárti (ÖVP) Sebastian Kurz kancellárt és kormányát, Alexander Van der Bellen osztrák államfőé lett kedden a főszerep a kormányváltáskor elvégzendő teendők levezénylésében. Az elnök első dolga volt, hogy felmentse a Kurz-kabinetet feladatai végzése alól, a második pedig az, hogy azonnal vissza is helyezze a minisztereket, ám most már szigorúan ideiglenes jelleggel és Kurz nélkül.

Erre azért volt szükség, hogy az államügyeket tovább lehessen vinni az ügyvezető kormány megalakulásáig – erről az új, ám szintén csak átmeneti időre kinevezett kancellár, Hartwig Löger kancellárhelyettes, eddigi néppárti pénzügyminiszter fog gondoskodni. Az ügyvezető szakértői kormány a szeptember eleji előre hozott választásuk után megalakuló végleges kabinet beiktatásáig viszi majd az ügyeket. Van der Bellen egyidejűleg – a Der Standard osztrák lap szerint – meg fog egyezni a parlamenti pártok vezetőivel az ügyvezető kormány támogatásáról. A tegnapi brüsszeli EU-csúcstalálkozón egyébként már Löger képviselte Ausztriát.

Az ideiglenes kancellár (balra) átveszi kinevezési okmányait Van der Bellentől
Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna

Ugyanakkor Sebastian Kurz leváltott osztrák kancellár szóvivője útján tegnap közölte, nem veszi át az Osztrák Néppárt frakcióvezetői posztját, és parlamenti mandátumát sem veszi fel. Az ÖVP frakcióvezetője az MTI szerint August Wöginger marad, aki e pozícióban már a korábbiakban is kitűnő munkát végzett, és Kurz bizalmát élvezi. Az exkancellár továbbá a fizetését sem fogja felvenni pártvezetőként. Kurz most mindenekelőtt „mindent megtesz annak érdekében, hogy biztosítsa a zökkenőmentes átmenetet az ügyvivő kormánynak” – hangsúlyozta a szóvivő, hozzátéve, hogy ezt köve­tően Kurz országjárásra indul Ausztriában, hogy támogatást szerezzen irányvonalának folytatásához.

Kurzot és kormányát hétfőn mozdította el posztjáról az osztrák parlament, miután kompromittáló videó került napvilágra a koalíciós partner FPÖ vezetőjéről, Heinz-Christian Strache alkancellárról – emlékeztet a távirati iroda. Strache mindezek ellenére bekerülhet az Európai Parlamentbe, miután a vasárnap rendezett európai parlamenti választáson elérte a szükséges preferenciális szavazatokat ahhoz, hogy pártja választási listáján bejusson. Ezen a listán Strache a 42. helyen szerepel. Ahhoz, hogy egy jelölt előbbre jusson a pártlistán, 5 százalék a küszöb. A volt alkancellár sajtóértesülések szerint vasárnap több mint 37 ezer preferenciális szavazatot kapott választóitól, ez pedig több, mint az FPÖ-re leadott szavazatok 5 százaléka, így lehetősége van arra, hogy mandátumot kapjon az Euró­pai Parlamentben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.