időjárás 4°C Zalán 2023. március 30.
logo

Befejeződött a 2015 óta legtöbb hegymászó halálával járó tavaszi mászószezon az Everesten

Forrás: MTI
2019.05.28. 23:17

Tizenegy hegymászó vesztette életét a Mount Everesten (Csomolungma) a hétfőn befejeződött tavaszi mászószezonban, amely a legtöbb hegymászó halálát követelte 2015 óta.

„Csak néhány alpinista maradt a nepáli oldalon, akik hétfőn próbálkoztak a csúcs meghódításával, de már most elmondhatjuk, hogy véget ért a szezon” – közölte Gjanendra Sreszta, a nepáli kormány illetékes szóvivője az AFP francia hírügynökséggel.

Egy amerikai hegymászó hétfőn halt meg az után, hogy valóra váltotta álmát és megmászta a Föld minden kontinens legmagasabb hegycsúcsát. Christopher Kulish a múlt héten feljutott a Mount Everestre és a négyes táborba való visszatérése közben vesztette életét. „Utolsó napfelkeltéjét a Föld legmagasabb hegycsúcsán látta meg, akkor, amikor a hét csúcs klub tagjává vált, megmászva minden kontinens legmagasabb hegyét” – közölte testvére, Mark Kulish.

Tavaly öten haltak meg a világ legmagasabb hegycsúcsának meghódítása közben. Az áldozatok számának emelkedését számos okkal magyarázzák: a rossz időjárás miatt később kezdődhetett a szezon, sok hegymászó nem használta ki az egyes napokon kialakult kedvező időjárást, emiatt később, május 22. és 24. között torlódás alakult ki a csúcs közelében, amelyet a nepáli hegyi vezetők képtelenek voltak kezelni, ráadásul idén számos tapasztalatlan hegymászó is próbálkozott.

A nepáli hatóságok hétfőn azt is közölték, hogy tíz tonna szemetet gyűjtött össze az a 14 fős csoport, amely az elmúlt heteket az alaptábor és a négyes tábor közötti térségben töltötte, hogy begyűjtse a hátra hagyott eszközöket és más szemetet. A csoport rábukkant négy holttestre is, amelyeket a múlt héten helikopterrel szállítottak Katmanduba, ahol megpróbálják azonosítani őket – Dandu Radzs Gimire, a nepáli környezetvédelmi tárca szóvivője.

A 8850 méteres hegycsúcs megmászóinak száma már tavaly is rekordot döntött 807 fővel, amit idén valószínűleg túlszárnyalnak, mivel a tavalyinál jóval több, 381 mászóengedélyt adtak ki, ami a kísérőt is beleszámítva körülbelül 750 embert jelent ugyanazon az útvonalon az április végétől május végéig tartó néhány hét alatt. További legkevesebb 140-en kaptak engedélyt a Csomolungma megmászására a kínai (tibeti) oldalon.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.