Kampánytéma lett Orbán Párizsban

Francois-Xavier Bellamy, a hagyományos jobboldali Republikánus Párt (LR) listavezetője védelmébe vette Orbán Viktort a párizsi Montaigne Intézet által szervezett EP-választási vitán.

2019. 05. 15. 15:45
Nathalie Loiseau, head of the Renaissance (Renewal) list for the European elections, arrives to deliver a speech during a political rally in Strasbourg
Nathalie Loiseau szerint a magyar plakátkampány Soros György lelövésére szólít fel Fotó: Vincent Kessler Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emmanuel Macron francia elnök vitatott reformintézkedései vagy az Euró­pai Uniót jelenleg leginkább foglalkoztató kérdések helyett Orbán Viktor, illetve a magyar kormányfő Európa-politikája volt a fő témája egy nyilvános vitának, amelyen Franciaország két vezető euró­pai parlamenti (EP-) jelöltje csapott össze.

Nathalie Loiseau szerint a magyar plakátkampány Soros György lelövésére szólít fel
Fotó: Reuters

A párizsi Montaigne Intézet által szervezett eseményen Nathalie Loiseau, a kormánypárt, azaz a Köztársaság Lendületben EP-listavezetője hozta fel a magyar miniszterelnököt, a jobbközép Republikánus Párthoz (LR) tartozó vitapartnere szemére vetve, hogy egy olyan európai pártcsaládban, azaz az Európai Néppártban (EPP) foglal helyet, amelynek a Fidesz is tagja.

Francois-Xavier Bellamy, a hagyományos jobboldal listavezetője ugyanakkor védelmébe vette Orbán Viktort. A CEU-ra utalva úgy fogalmazott: noha azt nem lehet megengedni, hogy bárki is bezárasson egy egyetemet, ugyanakkor Soros György maga is elismerte, hogy az intézményt Orbán-ellenes lobbira fogják használni.

Bellamy ezután részben kiállt Orbán Viktor mellett az EPP baloldali szárnyában nagy felháborodást kiváltó, ­Jean-Claude Juncker bizottsági elnököt a magyar származású milliárdos oldalán ábrázoló plakátkampány ügyé­ben.

Mint fogalmazott, Juncker és Orbán között a kötelező migránskvóták miatt feszül ellentét, ebben a kérdésben pedig Orbánnak igaza volt. A konzervatív politikus hozzátette: Orbán Viktor kizárása az EPP-ből mind­össze arra lenne jó, hogy a magyar kormányfőt Matteo Salvini olasz belügyminiszter karjaiba lökjük.

Loiseau erre azzal vágott vissza, hogy a Soros elleni kampány nemcsak gyűlöletkeltő, de az Amerikában élő milliárdost egy olyan zsidó világpolgárnak nevezi, „akit le kell lőni”.

Loiseau egyébként néhány héttel ezelőtt azért kényszerült védekezésre a francia közvélemény előtt, mert a Mediapart tényfeltáró portál nyilvánosságra hozta: egyetemistaként egy radikális jobboldali diákszervezet választási listáján szerepelt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.