Macron új gúnyát húzna az uniós liberálisokra

A Salvini-féle szuverenista blokkal szemben kezdett építkezésbe Emmanuel Macron és A Köztársaság Lendületben nevű pártja. A hét végén tizenkét európai szövetséges, köztük a Momentum kötelezte el magát a szövetségük mellett Strasbourgban.

2019. 05. 13. 11:51
Nathalie Loiseau, head of the Renaissance (Renewal) list for the European elections, holds a European flag at the end of a political rally with French Prime Minister Edouard Philippe, in Strasbourg
EU-ELECTION/FRANCE Fotó: Vincent Kessler
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az európai liberálisok a hét végén erődemonstrációt tartottak Strasbourgban, ahol tizenkét politikai tömörülés kötelezte el magát az Emmanuel Macron francia elnök nevével fémjelzett Európai Reneszánsz projekt mellett.

A franciaországi találkozó csak a kezdet, a következő hetekben újabb tagpártokkal bővülhet az unióbarát szövetség – erről Stéphane Séjourné, a francia államfő A Köztársaság Lendületben (LREM) pártjának kampányigazgatója beszélt.

Magyarországról a Momentum képviseltette magát a találkozón, és többek között a spanyol Állampolgárok, a Szabadságért és a Demokráciáért holland kormánypárt, valamint a német Szabaddemokrata Párt képviselői is jelen voltak.

Zömében olyan tömörülések, amelyeket erős szálak fűznek az ALDE-hoz, az Európai Parlament (EP) liberális frakciójához (például a Momentum) vagy máris annak soraiban foglalnak helyett.

Kivételt ez alól az olasz balközép Demokrata Párt, illetve a portugál szocialisták jelentenek: előbbi részéről Matteo Renzi exminiszterelnök volt jelen Strasbourgban, míg António Costa portugál kormányfő videóüzenetben jelentkezett be.

Mindenesetre továbbra sem valószínűsíthető, hogy a jelenleg az EP szociáldemokrata csoportját erősítő olasz és portugál pártok képviselői a választásokat követően átülnének majd Macronékhoz.

Márpedig a magát csak centristának tituláló szuperblokk kialakításához – Macron pártjához hasonlóan – ütőképes tagokra lenne szükség.

Ahogy a brüsszeli sajtó egy része is megjegyzi, a most felvonult tömörülések közül a spanyol Állampolgárok a feltételezhetően 14 mandátummal viszonylag erősnek mondható, de a többi szövetséges a gyakorlatban meglehetősen kisszámú delegációt jelent.

A brüsszeli Politico legfrissebb becslése alapján a Momentum jelenleg például be sem jutna az Európai Parlamentbe.

Bár az ALDE frakciója lényegében most is kisebb delegációkból áll össze, Macron nem titkolt szándéka, hogy az Európai Reneszánsz égisze alatt jóval nagyobb, az ALDE-t teljesen felülíró összefogást hozzon létre.

A személycseréket követően Nathalie Loiseau, az LREM listavezetője (képünkön) lehet az ütőkártya: hírek szerint a korábbi európai ügyekért felelős francia miniszter vezetheti majd az új gúnyába bújtatott liberális frakciót.

Loiseau mostani felszólalásában tovább mélyítette az EU-n belüli szuverenista-föderalista ellentétet, autoriter rezsimnek nevezve Orbán Viktor kormányát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.