Következő mérkőzések
Anglia
18:002024. július 06.
Svájc
Hollandia
21:002024. július 06.
Törökország

Szélsőjobboldali publicistákat kapcsolt le a Facebook az USA-ban

Sokévnyi tanakodás után, hogy miként kellene kezelni a szaporodó szélsőséges megnyilvánulásokat a Facebookon, a közösségi oldal vezetősége most döntött: kitilt platformjáról hét közismert, jobboldali körökben közkedvelt publicistát. A döntés nyomán azonnal fellángolt a vita a technológiai óriáscégek hatalmáról és elszámoltathatóságáról.

Mártonffy Attila
2019. 05. 05. 7:25
Religious leader Louis Farrakhan gives the keynote speech at the Nation of Islam Saviours' Day national convention in Detroit, Michigan,
Louis Farrakhan nacionalista lelkész sem posztolhat többé Fotó: REUTERS/Rebecca Cook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Facebook bejelentette, hogy kizárt platformjairól egy sor szélsőjobboldali publicistát, köztük Alex Jonest, az Infowars nevű portál alapítóját, összeesküvési elméletek kiagyalóját és Louis Farrakhan fekete nacionalista lelkipásztort, az Iszlám Nemzete elnevezésű amerikai szervezet vezetőjét, akit gyakran ítélnek el antiszemita kijelentéseiért. A tiltás a Facebook tulajdonában lévő Instagramra is érvényes. A platformokról kiebrudalt harmadik prominens Milo Yiannopoulos publicista, a Breitbart jobboldali hírportál volt munkatársa. Twitter-fiókját már 2016-ban bezárták, miután zaklatási hadjáratot folytatott Leslie Jones színésznő ellen. Mellettük a Facebook most más, Amerikában ismert szélsőjobboldaliakat is kitiltott, mint Paul Joseph Watsont, Paul Nehlent vagy Laura Loomert.

Az óriásvállalat szóvivője közleményben hangsúlyozta: „Ideológiai tartalmuktól függetlenül mindig betiltottuk azokat a személyeket és szervezeteket, akik és amelyek erőszakot és gyűlöletet hirdetnek vagy támogatnak. Széles körben vizsgáljuk e szabály potenciális megsze­gőit, és ez vezetett mai döntésünkhöz az említettek oldalainak eltávolításáról.” Alex Jones – akinek Infowars című portálját 2018 augusztusában már eltávolította a Facebook, de az Instagramon továbbra is szerepel – internetes portálján „tisztogatásnak” minősítette a kitiltást – írja a távirati iroda.

Louis Farrakhan nacionalista lelkész sem posztolhat többé
Fotó: REUTERS/Rebecca Cook

A Facebook korábban ígéretet tett arra, hogy erőteljesebben lép fel a platformjain megjelenő gyűlöletbeszéd ellen. Ennek megfelelően márciusban a fehérek felsőbbrendűségét hirdető személyeket és szervezeteket tiltott ki. A közösségi oldal már csak azért is lépéskényszerben volt, mert egyre több médium, szervezet, kormány követelte a gyűlöletbeszéd betiltását. A politikai helyzetet viszont a The New York Times szerint az teszi kényessé, hogy a másik oldal – köztük Donald Trump amerikai elnök – a szólásszabadság korlátozásával és a jobboldal cenzúrázásával vádolja a közösségi oldalt. A Twittert pedig egyenesen diszkriminatívnak nevezte az elnök. Eddig a Facebook csak az inkriminált tartalmat távolította el az oldalról, azelőtt pedig az volt az elv, hogy a közösségi oldal nem töltheti be a döntőbíró szerepét két állítás között.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.