A japán kormányfő az amerikai elnökkel Iránról tárgyalt telefonon

Iránról tárgyalt telefonon Abe Sindzó japán kormányfő Donald Trump amerikai elnökkel kedden, egy nappal azelőtt, hogy hivatalosan három napra Teheránba látogat – vált ismertté Tokióban.

Forrás: MTI2019. 06. 11. 9:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szuga Josihide, a japán kormány szóvivője elmondta, hogy a két vezető egyes régiók helyzetéről cserélt véleményt.

Negyvenegy év óta Abe az első japán miniszterelnök, aki Teheránba látogat, ahol megbeszélést folytat Szajed Ali Hamenei ajatollahhal, Irán vallási és politikai vezetőjével és Haszan Róháni államfővel. Hozzátette, hogy Japán és Irán éppen 90 éve létesítette diplomáciai kapcsolatot.

Az már korábban is ismertté vált, hogy Abe kész közvetítőként eljárni az Egyesült Államok és Irán vitájában, hiszen Tokiónak, amely nagyban függ az olajimporttól, jó kapcsolatai vannak a közel-keleti országgal. Amikor Donald Trump május végén Japánban járt, nem ellenezte a japán miniszterelnök tervét, hogy találkozzon az iráni vezetőkkel.

Abbász Múszavi, az iráni külügyminisztérium szóvivője korábban fordulópontnak nevezte Abe tervezett látogatását.

Az Egyesült Államok tavaly kilépett az Iránnal 2015-ben kötött atomalkuból, amelynek rajtuk kívül Franciaország, Nagy-Britannia, Németország, Kína és Oroszország volt részese. Washington egyben számos olyan gazdasági büntetőintézkedést hozott Teherán ellen, amellyel gazdaságát térdre akarja kényszeríteni.

Május közepén Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter Japánba utazott, ahol arról tárgyalt, hogy Tokió tegyen lépéseket az atomalku megvédésére.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.