A migrációs politika a közös pont Paraguay-jal

Magyarország komoly jelentőséget tulajdonít az együttműködésnek Latin-Amerikával, és ebben fontos szerep juthat Paraguaynak – mondta Szijjártó Péter.

Magyar Nemzet
2019. 06. 01. 10:22
SZIJJÁRTÓ Péter; CASTIGLIONI, Luis
Luis Alberto Castiglioni Szijjártó Péter vendégeként Fotó: MTI/Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország komoly jelentőséget tulajdonít az együttműködésnek Latin-Amerikával, és ebben fontos szerep juthat Paraguaynak – mondta pénteken Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután fogadta paraguayi kollégáját, Luis Alberto Castiglionit.

Hangsúlyozta, Magyarország és Paraguay szuverén külpolitikát folytat, nem fogadják el, hogy elvitassák a jogukat annak eldöntésére, kit engednek be országukba és kivel éljenek együtt. Ezért egyik ország sem szavazta meg az ENSZ globális migrációs csomagját – idézte fel Szijjártó a távirati iroda jelentése szerint, megjegyezve, egy államnak nemcsak joga, hanem kötelessége, hogy garantálja polgárai biztonságát. A magyar diplomácia vezetője kifejtette, a világpolitikai és világgazdasági változások nyomán a latin-amerikai térség jelentősége folyamatosan nő, amit hazánk – exportorientált gazdaságként – felismert, és megindította a déli nyitás stratégiáját.

Luis Alberto Castiglioni Szijjártó Péter vendégeként
Fotó: MTI/Kovács Attila

Paraguay fegyelmezett költségvetésre, alacsony adókra épülő gazdálkodásával fontos szerepet kaphat ebben a stratégiában, közölte, hozzátéve, az együttműködésben a vízgazdálkodásra és a mezőgazdaságra helyezik a hangsúlyt. Szijjártó Péter kitért arra is: Magyarország és Paraguay egyetért a szabad kereskedelem fontosságában, ezért hazánk támogatja a Mercosur (Dél-amerikai Közös Piac) és az EU közötti megállapodás mielőbbi megkötését. A szabadkereskedelmi megállapodások tárgyalása gyakran túlságosan elhúzódik, jegyezte meg a külgazdasági és külügyminiszter.

Luis Alberto Castiglioni kiemelte: látogatása alkalmával kérelmet nyújtott át, hogy a magyar kormány járuljon hozzá ahhoz, hogy országa nagykövetséget nyisson Budapesten. Ez lesz az első paraguayi nagykövetség a térségben, és ez új lendületet adhat a kétoldalú kapcsolatoknak, tette hozzá. A paraguayi külügyminiszter hozzátette, úgy látja, Magyarország és országa hasonló értékeket követ, ez az alapja az együttműködésüknek, és a két országot nemcsak baráti, hanem szövetségesi kapcsolatok kötik össze. Castiglioni jelezte, országa azért nem fogadta el a globális migrációs csomagot, mert mindig független és szuverén ország volt, és maga akarja meghatározni a migrációs politikáját.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.