Benyújtotta lemondását Rasmussen miniszterelnök

A kormányfő azután hozta meg a döntést, hogy az exit poll-eredmények szerint az ellenzéki baloldali blokk egyértelműen több szavazatot kapott, mint az eddig kisebbségben kormányzók.

Forrás: MTI2019. 06. 06. 6:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elismerte parlamenti választási vereségét szerdán késő este Lars Lokke Rasmussen dán miniszterelnök, miután az exit poll-eredmények azt mutatták, hogy az ellenzéki baloldali blokk egyértelműen több szavazatot kapott, mint az eddig kisebbségben kormányzó jobbközép koalíció és az azt kívülről támogató Dán Néppárt. Rasmussen csütörtök délelőtt benyújtotta lemondását.

A kormány Rasmussen vezetésével az új kormány megalakulásáig ügyvivőként tovább működik.

Rasmussen találkozott a dán uralkodóval, II. Margit királynővel és a trónörökössel, Frigyes herceggel, hogy értesítse őket döntéséről. A találkozót követően Lars Lokke Rasmussen újságírók előtt elmondta: „elképzelése sincs”, milyen hamar léphet hivatalba az új kormány. A királynő hamarosan találkozni fog a pártok képviselőivel is, hogy megtudja, ki alakíthat kormányt.

A kormányfő vezette Liberális Párt (Venstre) ugyan több szavazatot kapott most (23,4 százalék), mint a 2015-ös választásokon, külső nagy támogatója, a jobboldali populista Dán Néppárt viszont sokkal rosszabbul szerepelt (a négy évvel ezelőtti 21,1 százalék után most csak 9,8 százalékot szerzett), így együtt a Venstrének, a Konzervatív Pártnak, a Liberális Szövetségnek és a néppártnak nem lesz többsége a 179 fős parlamentben, ahol csak 75 helyet tudtak megszerezni.

Az élen végző Szociáldemokrata Párt a voksok 26,1 százalékát kapta meg. Lars Lokke Rasmussen azt javasolta a győztesnek, hogy az ő pártjával kössön koalíciót.

Mette Frederiksen, a szociáldemokraták vezetője sajtóértekezletén kijelentette, hogy a választók új irányt szeretnének az országnak. Hozzátette, hogy egypárti kisebbségi kormányt akar alakítani, amelyet több másik párt kívülről támogatna. Ha a baloldali választási blokk négy másik pártja támogatja majd az egypárti kormányt – amint ebben korábban megállapodtak -, akkor 91 képviselői helyük lesz a Folketingben, eggyel több a szükségesnél.

Bejutott még a parlamentbe az Alternatíva nevű zöld párt, amely öt helyet kap, valamint az Új Jobboldal nevű radikális jobboldali párt, amelynek négy képviselői helye lesz. Az egykamarás törvényhozásban két képviselő Grönlandot, kettő pedig a Feröer-szigeteket képviseli.

Ha Frederiksen lesz a miniszterelnök, akkor ő lesz az ország második női kormányfője.

Az első Helle Thorning-Schmidt volt az előző szociáldemokrata kormány élén, 2011 és 2015 között.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.