Horvát főtitkára lett az Európa Tanácsnak

Mandátumom alatt különleges figyelmet fogok fordítani a hátrányos megkülönböztetéssel kapcsolatos ügyekre, különös tekintettel a nőkre és a gyerekekre – mondta az új vezető.

Munkatársunktól
2019. 06. 28. 8:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Marija Pejcinovic Buric horvát külügyminisztert (képünkön) választotta meg az Európa Tanács (ET) új főtitkárának a strasbourgi székhelyű páneurópai intézmény parlamenti közgyűlése.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Az Európai Néppárt jelöltje 159, míg riválisa, Didier Reynders belga liberális külügyminiszter 105 voksot kapott. A horvát politikus a norvég Thorbjorn Jag­landot váltja majd októberben a poszton; kinevezése öt évre szól.

– Mandátumom alatt különleges figyelmet fogok fordítani a hátrányos megkülönböztetéssel kapcsolatos ügyekre, különös tekintettel a nőkre és a gyerekekre – mondta a szavazás után Pejcinovic Buric, hozzátéve, Európa biztonságának és prosperitásának megőrzésén és erősítésén fog dolgozni. Az Európai Unió intézményeitől formai­lag független Európa Tanácsot azért hozták létre 1949-ben, hogy emelje a kontinens országai­ban a demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok tiszteletben tartásának színvonalát.

Jelenleg 47 tagországa van, beleértve Oroszországot és a kaukázusi országokat is, és Magyarország volt az első, amely az úgynevezett keleti blokkból – még 1990-ben – tagjává vált. Még szerda este egyébként hét ország – Lengyelország, a három balti ország, Grúzia, Szlovákia és Ukrajna – küldöttsége tiltakozásul kivonult az ET parlamenti közgyűléséről, miután a testület visszaállította Oroszország tagsági jogosultságait, közölték lengyel források. A szavazáson jelen lévő magyar képviselők támogatták Moszkva visszatérését a közgyűlésbe.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.