Erőszakos hatalomátvételt hiúsított meg a szudáni katonai vezetés

Erőszakos hatalomátvételt hiúsított meg a Szudánt irányító átmeneti katonai tanács (TMC) egyik tagjának csütörtök esti bejelentése szerint. Ez egy héttel azután történt, hogy a TMC és a demokráciapárti ellenzéki koalíció megállapodott a hatalom megosztásáról a választásokig tartó átmeneti időszakra.

Forrás: MTI2019. 07. 12. 9:39
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dzsamal Omar altábornagy közleményében azt írta: a hatalomátvételt a hadsereg egy kis csoportja, illetve a hírszerzés egyes aktív és nyugalmazott tagjai kísérelték meg. Közülük eddig 16-ot tudtak letartóztatni, a csoport vezetőjét is. Azonban nem nevezett meg senkit, és azt sem közölte, hogy hol történt a puccskísérlet.

„A hatalomátvételi kísérlet kritikus időben történt”, a megállapodás szerinti független technokrata kormány megalakulása előtt, éppen annak megakadályozására – szögezte le Dzsamal Omar.

A TMC és az ellenzéki Szabadság és Változás Erői (DFCF) egyetértésre jutottak abban is egy héttel ezelőtt, hogy elhalasztják a törvényhozó tanács megalakítását, amelynek létrehozásáról korábban már elvi megállapodás született köztük.

A katonai tanács és a DFCF tárgyalásai június elején kudarcba fulladtak, mert a biztonsági erők erőszakkal felszámolták tüntetők egy táborát a hadsereg főhadiszállásával szemben, Kartúmban. A tüntetések szervezői szerint a rajtaütésben több mint 100 ember vesztette életét. Az ellenzék, bár korábban többször elutasította az egyeztetések folytatását, végül elfogadta Etiópia és az Afrikai Unió közvetítését.

A tiltakozók április 6-án – öt nappal Omar el-Besír volt elnök megbuktatása előtt – táboroztak le a hadsereg főhadiszállásával szemben. Követelték, hogy a hadsereg a lehető leghamarabb adja át az ország irányítását egy civil kormányzatnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.