Feszült volt az ünnep a függetlenség napján

Az Egyesült Államok elnöke, Donald Trump nem a bevett gyakorlatok híve, amit a legfontosabb amerikai nemzeti ünnepen, a függetlenség napján is bebizonyított.

Buzna Viktor
2019. 07. 05. 10:50
Fourth of July Independence Day celebrations in Washington
Abraham Lincolnnak is volt szerepe a megemlékezésen Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok elnöke, Donald Trump nem a bevett gyakorlatok híve, amit a legfontosabb amerikai nemzeti ünnepen, a függetlenség napján is bebizonyított. A hagyományokkal szakítva Trump tegnap az amerikai nép előtt mondott nyilvános beszédet a washingtoni Lincoln-emlékműnél, az esemény kapcsán a fővárost több ezren keresték fel (az amerikai elnök beszéde lapzártánk után hangzott el).

Az ilyenkor megszokott ünnepi tűzijáték is kiegészült más show-elemekkel, Trump a hadsereg tankjait, a légierő vadászgépeit, de még az elnöki különgépet, az Air Force One-t is bevetette a tömeg szórakoztatására.

A rendhagyó ünneplés ötlete, aminek az elnök a Tisztelgés Amerikának címet adta, persze nem nyerte el mindenkinek a tetszését. A kritikusok is látványos show-elemekkel készültek. A kommunisták az amerikai zászló felgyújtását ígérték, de előkerültek az amerikai elnököt nem előnyösen ábrázoló, közismert transzparensek is. A tüntetők engedélyt kaptak a Baby Trump néven ismert légballon, valamint a Dömping Trump elnevezésű gigantikus szerkezet felvonultatására, utóbbi egy angolvécén ábrázolja az amerikai elnököt.

Abraham Lincolnnak is volt szerepe a megemlékezésen
Fotó: Reuters

Az ellenzők elsősorban a július 4-i ünnep kampányjellegét kifogásolták, véleményük szerint Trump politikai céljainak sajátítja ki a nemzeti ünnepet. Bár elsősorban az ellenzéki demokraták és a liberális sajtó adott hangot nemtetszésének, tegnap egy republikánus politikus, Justin Amash az ünnepség körüli felhajtás miatt kilépett a kormánypártból.

Az általános felháborodás láttán a Fehér Ház igyekezett nyugtatni a kedélyeket. Hogan Gidley szóvivő a Fox televíziónak adott interjújában ezért tegnap előzetesen hangsúlyozta, Trump beszédében kerülni fogja a politikát, csakis történelmi és haza­fias témákkal foglalkozik majd.

Nem meglepő, hogy a függetlenség napjával kapcsolatban érzékenyen reagált az amerikai közvélemény. Az Egyesült Államokban ekkor ünneplik a függetlenségi nyilatkozat 1776-ban történt kihirdetését, amellyel az akkor 13 brit kolónia kinyilvánította elszakadását Nagy-Britanniától. A dokumentumban az Egyesült Államok alapelvei jelennek meg, amelyek az ország stabilitását és felemelkedését garantálták.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.