időjárás 2°C Ambrus 2022. december 7.
logo

A szankciók miatt ki kell vezetni a benzinárstopot

Migránsokra lőttek a líbiai táborok őrzői

Sitkei Levente
2019.07.05. 08:48

Az ENSZ közlése szerint a világszervezethez olyan jelentések érkeztek, amelyek szerint a líbiai menekültközpont őrei rálőttek a légicsapások elől menekülni próbáló migránsokra. A menekültközpontot ért keddi légicsapásokban legkevesebb 53 ember – köztük hat gyerek – halt meg, írta az MTI.

Az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatalának jelentése szerint kedden, helyi idő szerint a késői órákban egy líbiai befogadóközpontot két légicsapás ért: az első egy üres garázst, míg a második egy hangárt talált el, utóbbiban mintegy 120 ember tartózkodott. A Tripolitól keletre található tádzsúrai menekültközpontban jelenleg mintegy 500 ember tartózkodik.

Egyelőre nem lehet tudni, ki hajtotta végre a légicsapást. A tripoli kormány belügyminisztere, Fati Basaga szerint egy Halífa Haftar tábornokkal szövetséges külföldi ország állhatott a háttérben. A miniszter tagadta, hogy fegyvereket tároltak volna a befogadóközpontban, viszont az AP amerikai hírügynökség úgy értesült, hogy a központot fenntartó milícia egy közeli épületben tartotta a fegyvereit és a járműveit. Az AP-nek arról számolt be csütörtökön két migráns, akik túlélték a keddi támadást, hogy a helyi milíciák arra kényszerítették őket, hogy egy fegyverműhelyben dolgozzanak.

A mostani, 53 áldozattal járó támadás volt az eddig ismert legvéresebb légi- vagy tüzérségi csapás, amióta a Halífa Haftar tábornokhoz hű kelet-líbiai erők három hónapja légi és szárazföldi ostrom alá vonták az északnyugat-líbiai Tripolit, az ország nemzetközileg elismert kormányának központját. Líbia az egyik fő gyűjtőpontja az afrikai és más arab országokból Európába igyekvő migránsoknak, akiket embercsempészek hajókon igyekeznek eljuttatni Olaszország közeli partjaira, de jelentős részüket begyűjti és visszatoloncolja az Európai Unió által támogatott líbiai parti őrség.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.