időjárás 17°C Orbán 2022. május 25.
logo

Plágium miatt ölhetett meg 33 embert a kiotói gyújtogató

Forrás: MTI
2019.07.19. 10:10

„Ellopták”, más szerző nevével használták fel a tettes novelláját, és ezért gyújthatta fel azt a kiotói filmstúdiót, amelynek lángoló épületében 33 ember lelte halálát, tíz pedig súlyosan megsérült – írta pénteken a japán sajtó.

A beszámoló szerint a gyanúsított tettének elkövetése közben azt kiabálta, hogy plágium áldozata.

Az NHK nevű helyi televízió szerint a japán rendőrség Aoba Sindzsi néven azonosította a gyújtogatót. A televízió értesülése szerint Aobát 2012-ben három és fél év börtönbüntetésre ítélték bolti rablásért, és mentális zavarok miatt is kezelték.

Csiba prefektus rendőrsége egyelőre nem kommentálta a hírt.

Egy nő, aki látta a 41 éves férfi őrizetbe vételét, azt mondta, a gyanúsított „láthatóan elégedetlen és dühödt volt, közben pedig azt kiabálta, plagizálták”.

A férfi, mielőtt a filmstúdió bejáratánál szétlocsolt és meggyújtott valamilyen gyúlékony folyadékot, azt kiabálta: „Haljatok meg!”.

A tűz idején az épületben csaknem hetvenen tartózkodtak, ám egy részüknek sikerült kimenekülnie. A lángokat a tűzoltóság néhány óra alatt eloltotta. A legtöbb áldozatra a háromszintes épület legfelső emeletén találtak rá.

A 33 halálos áldozat közül tizenkilenc holttestét találták meg a tetőhöz vezető ajtónál, amelyet nem lehetett belülről kinyitni.

Pénteki közlések szerint a stúdióban nem rendszeresítettek hatékony tűzoltókészüléket, de ezt az előírások nem is követelték meg. A tűz és a füst terjedését ráadásul megkönnyítette, hogy a magasabb szintekre szűk csigalépcső vezetett.

Japánban ez az elmúlt két évtized legtöbb halálos áldozattal járó tömeggyilkossága.