Támadás ért egy menekülttábort

Legalább negyvennégyen meghaltak és mintegy százharmincan megsebesültek abban a légicsapásban, amely kedd éjjel ért egy főleg afrikai migránsokat fogva tartó menekültközpontot Líbiában.

Magyar Nemzet
2019. 07. 04. 10:36
Wounded migrants lie on hospital beds after an air strike hit a detention center for mainly African migrants in Tajoura, in Tripoli Central Hospital
Kórházban kezelik a tádzsúrai légicsapás sebesültjeit Fotó: REUTERS/Ismail Zitouny
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legalább negyvennégyen meghaltak és mintegy százharmincan megsebesültek abban a légicsapásban, amely kedd éjjel ért egy főleg afrikai migránsokat fogva tartó menekültközpontot a lí­biai főváros, Tripoli egyik külvárosában, Tádzsúrában – tudósított az MTI és a Deutsche Welle. Az Orvosok Határok Nélkül nevű segélyszervezet szerint 126 migráns tartózkodott a befogadóállomáson az éjszakai légicsapás idején. Tádzsúrában található a nemzetközileg elismert líbiai kormánnyal szövetséges erők több katonai bázisa is, amelyek több mint három hónapja próbálják visszaverni a fővárost ostromgyűrűbe záró, lázadó kelet-líbiai erők támadásait.

Egyelőre azonban nem lehet tudni, ki hajtotta végre a légicsapást. A tripoli kormány belügyminisztere, Fati Basaga szerint egy Líbia keleti részét ellenőrző Halífa Haftar tábornokkal szövetséges külföldi ország állhatott a háttérben. A miniszter tagadta, hogy fegyvereket tároltak volna a befogadóközpontban, viszont az AP amerikai hírügynökség úgy értesült, hogy a központot fenntartó milícia egy közeli épületben tartotta a fegyvereit és járműveit. A Haftar vezette Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNA) hétfőn azt közölte, hogy légitámadásokat fog indítani tripoli célpontok ellen, miután a háború „hagyományos eszközeit” már kimerítette. Az LNA ugyanakkor kedden tagadta, hogy erői hajtották volna végre a menekülttábort ért légicsapást, azt állítva, hogy a központot a kormánnyal szövetséges milíciák vették tüzérségi tűz alá, miután precíziós támadás érte az egyik bázisukat.

Kórházban kezelik a tádzsúrai légicsapás sebesültjeit
Fotó: REUTERS/Ismail Zitouny

Haszán Szalame, az ENSZ líbiai különmegbízottja szerint a légicsapás kimeríti a háborús bűncselekmény fogalmát. A támadás nyomán az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága arra szólított fel, hogy azonnal vessenek véget a Földközi-tengeren elfogott migránsok Líbiába való visszaszállításának. Líbia az egyik fő gyűjtőpontja az Afrikából Európába igyekvő migránsoknak, akiket embercsempészek igyekeznek eljuttatni Olaszország partjaira, de jelentős részüket begyűjti és visszatoloncolja az Európai Unió által támogatott líbiai parti őrség. Jogvédő csoportok szerint embertelen körülmények uralkodnak az internálóközpontokban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.