Teherán ellenszegül a Nyugatnak

Magyar Nemzet
2019. 07. 02. 8:06
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Iránban meghaladta az alacsonyan dúsított uránkészlet mennyisége a 2015-ös atomalkuban kiszabott 300 kilogrammos felső határt, annak ellenére, hogy a szerződés európai aláírói a vállaltak megtartására szólították fel Teheránt. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) tegnap megerősítette, hogy Irán teljes dúsított uránkészlete meghaladta a megállapodás határát. Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter is bejelentette, hogy átlépték a küszöbértéket, ahogyan arra korábban Irán figyelmeztette a nemzetközi közösséget. – Nagyon világosan megmondtuk, hogy meg fogjuk tenni – mondta. Kijelentette: Irán a következő lépésként a 3,67 százalékosnál egy kicsivel nagyobb mértékben dúsított uránt fog előállítani.

Pénteken Bécsben az atomalku megmentéséről folytattak megbeszélést Franciaország, Németország, Nagy-Britannia, Kína, Oroszország és Irán vezető tisztségviselői. A fórumon Irán azt közölte, hogy az európai országok nagyon kevés kereskedelmi támogatást ajánlottak számára, hogy elálljon az általa előre beharangozott, a készletek meghaladásáról szóló tervétől. Teherán lépése válasz arra, hogy Donald Trump amerikai elnök tavaly májusban egyoldalúan felmondta az atomalkut, és azóta több szankciót is életbe léptetett. A négy éve megkötött megállapodás azon kitétele, hogy Irán nem tárolhat 300 kilogrammnál többet az enyhén dúsított uránból, az atombomba előállításának lehetőségét csökkentette.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.