időjárás 5°C Virgil 2022. november 27.
logo

A dollárbaloldal három hazugságát cáfolta Rákay Philip + videó

A harmadik legveszélyesebb hely a sajtónak

Magyar Nemzet
2019.08.26. 18:33

Újabb újságírót gyilkoltak meg szombaton Mexikóban, az idén már a tizediket. A 42 éves férfival késszúrások végeztek. Holttestét Mexikóvárostól 120 kilométerre találták – jelentette az MTI. Az áldozat, Nevith Condes Jaramillo olyan cikkeket írt, amelyek nem tetszettek a helyi kormányzatnak. Közvetlen kollégái elmondása szerint Jaramillót többször megfenyegették.

A Riporterek Határok Nélkül nemzetközi jogvédő szervezet szerint a fegyveres konfliktus dúlta Szíria és Afganisztán után Mexikó a harmadik legveszélyesebb hely a világon a sajtómunkásoknak, 2000 óta több mint százat gyilkoltak meg.

Mexikóban a legtöbb gyilkosságot a kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatban követik el, újságírókat azért vesznek célba, mert írnak ezekről az ügyekről, de a politikai korrupció feltárása is nagyon veszélyes számukra. A legtöbb gyilkosság felderítetlen, a tettesek büntetlenek maradnak.

Augusztus elején három újságírót gyilkoltak meg. Az El Gráfico de Xalapa című napilapnak dolgozó Jorge Celestino Ruizt Veracruz államban ölték meg; korábban már érte támadás, házára és autójára adtak le lövéseket. Kollégái szerint egy ideje már nem tüntette fel a nevét a cikkei alatt a lapban, hogy ne keltsen feltűnést. Guerrero államban gyilkolták meg a La Verdad de Zihuatanejo című hírportál főszerkesztőjét, Edgar Alberto Navát, illetve a Guerrero Al Instante hírportál igazgatóját, Rogelio Barragánt, utóbbi holttestét egy elhagyott autó csomagtartójában találták meg.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.