Bizonytalan tűzszünet kezdődött a lázadó Idlíbben

A három hónapja tartó ellenzéki offenzíva után Idlíb tartományban leállították a légicsapásokat. A feltételes tűzszünet csütörtök éjfélkor lépett életbe.

Tóth
2019. 08. 03. 11:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a politikai manőverezések és holtpontok továbbra is akadályozzák, hogy végleges megállapodás jöjjön létre a szíriai kormány és az északnyugat-szíriai Idlíb tartományt ellenőrzés alatt tartó lázadók között, újabb tűzszüneti megállapodást sikerült kicsikarni az asztanai tárgyalások legutóbbi fordulóján. A tegnap véget ért kétnapos tanácskozáson már az is eredményként könyvelhető el, hogy a szemben álló felek képviseltették magukat a kazah fővárosban, Nur-Szultanban (korábban: Asztana – a szerk.), rajtuk kívül pedig jelen voltak a tárgyalásokat vezető Oroszország, Irán és Törökország képviselői is.

Most először megfigyelőként részt vettek a tárgyalási folyamatban Jordánia, Libanon, Irak és az ENSZ képviselői is: ezekben az országokban szíriai menekültek milliói élnek a polgárháború 2011-es kitörése óta.

Légicsapással sújtott negyed a szír ellenállás területén
Fotó: Reuters

Ellenzéki aktivisták azt jelentették, hogy a három hónapja tartó ellenzéki offenzíva után Idlíb tartományban leállították a légicsapásokat. A szíriai állami média egy meg nem nevezett szíriai katonai vezetőre hivatkozva jelentette, hogy a feltételes tűzszünet csütörtök éjfélkor lépett életbe, írta az MTI. Eszerint a lázadóknak húsz kilométerre kell visszavonulniuk a tavaly szeptemberi tűzszüneti megállapodásban kijelölt demilitarizált övezetektől. Ahmad Seiho, a Szíriai Polgári Védelem – más néven Fehérsisakosok – nevű civil szervezet aktivistája közölte, hogy „nincsenek harci gépek a légtérben”, de a tüzérségi támadás folytatódott.

Idlíb tartomány továbbra is több dzsihadista lázadó csoport kontrollja alatt áll, közülük a legbefolyásosabb a Haját Tahrír as-Sám dzsihadista ernyőszervezet, amely korábban an-Nuszra Front néven az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat szíriai ága volt. A török határhoz közeli tartományban Ankara is régóta igyekszik kiterjeszteni befolyását a szír kormány kárára.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.