Durvuló hongkongi tüntetés

A hónapokkal ezelőtt kezdett, egyre hevesebbé váló tiltakozáshullám részeként zajló ülőtüntetés negyedik napja tart a repülőtéren.

Magyar Nemzet
2019. 08. 13. 9:01
Passengers rest at the check-in counters after all flights were cancelled due to a protest inside the airport terminal in Hong Kong
Egy utas várja gépe indulását. A kínai központi kormány a rend helyreállítását követeli a tiltakozóktól Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hongkongi nemzetközi repülőtér vezetése helyi idő szerint hétfőn kora délután elrendelte az aznapi járatok törlését, miután több ezer résztvevős kormányellenes tüntetés lehetetlenítette el a repülőtér zavartalan üzemeltetését – derül ki a South China Morning Post című hongkongi lap internetes oldalán közzétett tudósításból. A már úton lévő, beérkező járatoknak engedélyezték a leszállást, de a kimenő járatokat felfüggesztették a Hongkong Lantau-szigetén található, a világ egyik legforgalmasabbjának számító nemzetközi légikikötőben – írja az MTI.

A hónapokkal ezelőtt kezdett, egyre hevesebbé váló tiltakozáshullám részeként zajló ülőtüntetés negyedik napja tart a repülőtéren. A tüntetők és a rendőrök vasárnap este ismét többször összecsaptak, mintegy negyven sérültet kellett kórházba szállítani. Az ellátásra szorulók közül egy nő, akit a rendőrök babzsáklövedékkel találtak el, elveszítheti a jobb szemét a sérülése következtében. A tegnapi demonstráción ezért több résztvevő szemfedőt viselt, illetve szemet ábrázoló transzparenst tartott a kezében.

Egy utas várja gépe indulását. A kínai központi kormány a rend helyreállítását követeli a tiltakozóktól
Fotó: Reuters

A vasárnapi összecsapások során a tiltakozók közül néhányan téglákat és Molotov-koktélokat dobtak a rendőrökre, akik könnygázzal és gumibotokkal igyekeztek oszlatni a tömeget. A South China Morning Post beszámolója szerint vasárnap fordult elő először az, hogy a rendőrök zárt helyen – egy vonatállomáson – vetettek be könnygázt a demonstrálók ellen. Az összecsapásokról készült és az interneten közzétett videófelvételeken a gumibotokkal támadó rohamrendőrök elől menekülő tüntetőket és földön fekvő sérülteket lehet látni.

Éjfél után a hongkongi kormányzat nyilatkozatot adott ki, amelyben elítélte a tüntetők cselekményeit, és felszólította a lakosságot, hogy mondjon nemet az erőszakra, működjön közre a rend helyreállításában. A hongkongi kormányzat ezzel Peking múlt héten kinyilvánított üzenetét visszhangozta. Jang Kuang, a kínai kormány hongkongi és makaói ügyekért felelős irodájának szóvivője tegnap elmondta: „A szélsőséges tüntetők különösen veszélyes tárgyakkal támadtak a rendőrökre, ami már önmagában bűncselekménynek számít, és a terrorizmus első jeleiről árulkodik.”

A tüntetéshullámot a már felfüggesztett, de egyelőre vissza nem vont, a kiadatási törvény módosítását célzó törvénytervezet váltotta ki, de fokozatosan általános kormányellenes tiltakozássá alakult. A demonstrálók a törvénytervezet visszavonása mellett már a többi között Carrie Lam hongkongi kormányzó lemondását, valamint a tüntetőkkel szembeni rendőrségi akciók kivizsgálását követelik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.