Kijevbe érkezett John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó

Az amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó látogatásának célja hangsúlyozni, hogy Washington támogatja Ukrajna szuverenitását, területi integritását és az euroatlanti integrációjához vezető utat

Forrás: MTI2019. 08. 27. 19:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kijevbe érkezett kedden John Bolton, Donald Trump amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója, akinek személyében először jár magas rangú amerikai tisztségviselő Ukrajnában Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megválasztása óta.

Az Egyesült Államok kijevi nagykövetségének Twitter-bejegyzése szerint az amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó látogatásának célja hangsúlyozni, hogy Washington támogatja Ukrajna szuverenitását, területi integritását és az euroatlanti integrációjához vezető utat. Bolton ezért „produktív találkozókon” vesz részt ukrán tisztségviselőkkel – derül ki az üzenetből.

Eközben a fehérorosz elnöki hivatal tudatta, hogy Bolton Fehéroroszországba is elutazik, ahol találkozni fog Aljakszandr Lukasenka elnökkel. A találkozóra legkorábban csütörtökön kerülhet sor, annak időpontját és formáját azonban még nem véglegesítették – tette hozzá.

Az amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó minszki látogatásáról a Foreign Policy című amerikai lap már hétfőn beszámolt saját forrásaira hivatkozva. E látogatásával Bolton lesz a legmagasabb rangú amerikai kormánytisztviselő azok közül, akik az évszázad eleje óta Fehéroroszországban jártak.

A Foreign Policy információi szerint a következő hónapban Fehéroroszországba látogathat David Hale amerikai külügyi államtitkár is a tervek szerint, aki ott-tartózkodása során várhatóan egyeztet az ottani amerikai diplomáciai jelenlét bővítéséről, köztük egy lehetséges nagykövetcseréről.

Fehéroroszországnak az elmúlt években javult a kapcsolata a Nyugattal, köszönhetően a kelet-ukrajnai konfliktus rendezését célzó folyamatban betöltött szerepének. Ez vezetett az Egyesült Államok minszki nagykövetségének valamelyes bővítéséhez.

Minszk és Washington között 2008-ban diplomáciai botrány tört ki amiatt, hogy az Egyesült Államok szankciókat vezetett be Fehéroroszországgal szemben emberi jogsértésekre hivatkozva. Ennek következtében a két ország visszahívta nagyköveteit.

Aleh Kravcsanka fehérorosz külügyminiszter-helyettes márciusban azt mondta, hogy a két ország egy-két éven belül kijelölheti a nagyköveteket, a határidő a technikai procedúrák függvénye.

Az elmúlt időszakban számos magas rangú amerikai politikus látogatott Minszkbe, akiket a fehérorosz államfő fogadott.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.