Salvini: Migránsáradatot hoznának Renziék

Fordulat következhet be az olasz bevándorlási politikában, ha az Öt Csillag Mozgalom átmeneti kormányt alakít az ellenzéki Demokrata Párttal.

2019. 08. 14. 6:50
SALVINI, Matteo
Matteo Salvini nem tágít bevándorláspolitikájától Fotó: MTI/EPA/Daniel Kopatsch
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fordulat következhet be az olasz bevándorlási politikában, és megszaporodhat az olasz partokra érkező migránsok száma, ha az Öt Csillag Mozgalom (M5S) átmeneti kormányt alakít az ellenzéki Demokrata Párttal – figyelmeztetett tegnap Matteo Salvini miniszterelnök-helyettes.

– Remélem, hogy nem alakít kormányt az M5S Matteo Renzi korábbi olasz baloldali kormányfővel, különben megint az lenne, mint az utóbbi években, amikor a szociáldemokraták voltak hatalmon, és évente félmillió migráns érkezett – hangsúlyozta a bevándorlásellenes párt, a Liga vezetője. Salvini emlékeztetett, jelenleg is azon dolgozik, hogy megakadályozza az Open Arms és Ocean Viking nevű mentőhajók fedélzetén lévő több mint ötszáz migráns kikötését az olasz partoknál.

A miniszterelnök-helyettesi tisztet is betöltő politikus a múlt héten robbantott ki belpolitikai válságot, amikor a Liga és az M5S koalíciójának összeomlásáról beszélve új választások mihamarabbi kiírását sürgette. A Liga bizalmatlansági indítványt nyújtott be Giuseppe Conte miniszterelnök ellen. Salvini azzal vádolja Luigi Di Maiót, az M5S vezetőjét, hogy a Renzi miniszterelnöksége idején drasztikusan népszerűségét vesztő Demokrata Párttal akar szövetségre lépni, Di Maio azonban ezt a minap tagadta. Az M5S egyik névtelenséget kérő képviselője ugyanakkor a Politico brüsszeli hírportálnak azt mondta, csak a két párt együttműködésével lenne elkerülhető, hogy szélsőjobboldali kormány jöjjön létre Olaszországban.

Salvini mindenesetre a nyári szünetben is gőzerővel dolgozik a jobboldali szövetségesek maga mögé állításán: még hétfőn az Il Giornale című jobbközép napilapnak adott interjúban elmondta, mind Giorgia Melonival, a szélsőjobboldali Olasz Testvériség vezetőjével, mind pedig a Hajrá, Olaszország! jobbközép pártot vezető Silvio Berlusconi egykori miniszterelnökkel tárgyalni készül egy esetleges szövetségről. Berlusconi ugyanakkor tegnap elutasította Salvini egységes választási listához való csatlakozásra irányuló javaslatát arra az esetre, ha valóban új választásokat írnak ki az őszre. A veterán jobbközép politikus ugyanakkor abba beleegyezett, hogy egy olyan koalícióhoz csatlakozzon, amely az összes jobboldali erőt magába foglalja.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.