A japán maginfláció kétéves mélyponton augusztusban

Japánban kétéves mélypontra esett az augusztusi maginfláció részben a kőolaj árának csökkenése miatt.

2019. 09. 20. 23:11
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A japán központi bank pénteken azt közölte, hogy augusztusban 0,3 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak éves összevetésben a júliusi 0,5 százalék után.

A friss élelmiszerek árváltozása nélkül számolt, de az energiaárakat tartalmazó maginfláció éves összevetésben 2017 júliusa óta legalacsonyabb, 0,5 százalék volt augusztusban, az előző havi 0,6 százalék után.

A friss élelmiszerek és az energiaárak változása nélküli infláció júliushoz hasonlóan augusztusban is 0,6 százalék volt.

Elemzők szerint a jegybanknak fenn kell tartania a rendkívül laza monetáris politikáját, mivel a hat éve bevezetett gazdaságösztönző intézkedések ellenére sincs elérhető távolságban az inflációs célszám.

A japán központi bank 2013 áprilisában indította el agresszív monetáris lazítási politikáját, hogy kihúzza a világ harmadik legnagyobb gazdaságát a deflációs spirálból.

A Bank of Japan, amely korábban azt remélte, hogy a 2020 márciusában végződő pénzügyi évben sikerül elérni a 2 százalékos célszámot. Legutóbbi, júliusi előrejelzésében már csak 1 százalékot jósolt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.