Az FPÖ-vel folytathatja Kurz

Kiszelly Zoltán szerint az ÖVP–FPÖ-kormány folytatásának annál is inkább nagy az esélye, mert a koalíció intézkedései népszerűek voltak.

2019. 09. 27. 18:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A számok alapján a néppárti–szabadságpárti koalíciónak van a legnagyobb esélye – mondta a Magyar Nemzetnek Kiszelly Zoltán politológus a vasárnapi osztrák parlamenti választások utáni koalíciókötési lehetőségekről. A választópolgárok két éven belül másodszor járulnak az urnák elé, miután a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) és a radikális jobboldali Szabadságpárt (FPÖ) koalíciója idő előtt – idén májusban – felbomlott. Az erőviszonyokat azonban láthatólag nem borította fel a kormány bukását előidéző Ibiza-botrány, amelynek alapja az a 2017-ben készült videófelvétel, amelyen Heinz-Christian Strache, az FPÖ akkori elnöke párt- és médiatámogatásért cserébe állami megbízásokat ígér egy magát egy orosz milliárdos unokahúgának kiadó nőnek.

A legfrissebb felmérések szerint a két évvel ezelőtti választásokon elért 31,5 százalék helyett most a szavazatok 34 százalékát szerezheti meg a Sebastian Kurz előző kancellár vezette ÖVP. A második helyen továbbra is a szociáldemokraták állnak – 26,9 helyett 23 százalékos eredményre számíthatnak –, míg a botrányt leginkább megszenvedő FPÖ a dobogó harmadik fokán áll (26 helyett 21 százalék).

– Az ÖVP profitált a botrányból, hiszen a májusi európai parlamenti választásokon nagyon jól szerepelt, és volt, hogy a nyári hónapokban a támogatottsága a 36-38 százalékot is elérte – mondta Kiszelly Zoltán. A szakértő úgy véli, Kurz Wolfgang Schüssel korábbi ÖVP-s kancellár húzását akarta megismételni, aki 2002-ben szintén robbantotta az akkori néppárti–szabadságpárti koalíciót. – Abból az ÖVP megerősödve került ki, és egy sokkal gyengébb FPÖ-vel tudott tovább kormányozni. Meg is tudta osztani a Szabadságpártot, amely kettészakadt – emlékeztetett a szakértő.

Bár az FPÖ-hívek többsége az Ibiza-botrány ellenére kitartott a Szabadságpárt mellett, az Österreich című napilap szerint most is robbanásközeli állapotba került a párt. Strache a jövő évi bécsi tartományi választáson önálló listát indíthat. A korábbi pártvezér állítólag csalódott utódjában, Norbert Hoferben, amiért nem állt ki mellette az ügy kirobbanása után. A Der Standard napilapnak nyilatkozó Peter Filzmaier elemző szerint a választásokig Hofer igyekszik jegelni a párton belüli feszültségeket, ám azután kénytelen lesz megszabadulni Strachétól, hogy személye ne legyen zavaró tényező az esetleges koalíciós együttműködés során.

Kiszelly Zoltán szerint az ÖVP–FPÖ-kormány folytatásának annál is inkább nagy az esélye, mert a koalíció intézkedései népszerűek voltak. – Elfogadtak egy adóreformot, amely legalább 1500 eurót hagy minden dolgozó zsebében, illetve 1200 eurós minimálnyugdíjat vezettek be mindazoknak, akik legalább 35 évet ledolgoztak – magyarázta a szakértő. Kiszelly emlékeztetett arra is: az osztrákok szemében Kurznak nagyon nagy érdeme van abban, hogy Ausztria a bevándorlásban fordulatot hajtott végre, s következetesen tartja is magát ahhoz, hogy nem enged be migránsokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.