Malajzia félmillió maszkot küldött az indonéziai erdőtüzek füstjében fuldokló Sarawakba

Malajzia félmillió maszkot küldött az indonéziai erdőtüzek füstjében fuldokló Sarawak államba, és bezárt mintegy 400 helyi iskolát kedden – közölték tisztségviselők.

Forrás: MTI2019. 09. 10. 21:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A maláj hatóságok összesen 409 oktatási intézményt zártak be a Borneó malajziai fennhatóság alatt álló részén található Sarawakban a füst miatt – közölte az oktatási minisztérium. A malajziai katasztrófavédelmi ügynökség elmondta, hogy 500 ezer maszkot küldött az államba, miután a légszennyezettség mértéke kedden meghaladta az egészségügyi határértéket.

A szingapúri hatóságok is panaszkodtak a légszennyezettségre, amely egészségre ártalmas mértéket ölthet 24 órán belül, ha nem változik a szélirány. Felszólították a lakosokat, hogy a lehető legkevesebbet tartózkodjanak a szabadban, és azonnal forduljanak orvoshoz, ha rosszul vannak.

Az indonéziai Szumátrán, valamint a borneói Kalimantan tartományban hetek óta erdőtüzek pusztítanak. A kormány a biztonsági erők több ezer tagját küldte a helyszínre, hogy felvegyék a harcot a lángokkal. Az Indonéziához közeli Szingapúr, Malajzia és Thaiföld rendszeresen panaszkodik a füst miatt. A tüzet sokszor földművesek gyújtják, hogy előkészítsenek egy-egy területet a gazdálkodásra.

Az indonéziai hatóságok vitatták, hogy a szumátrai erdőtüzek füstje eljutna Malajziáig és Szingapúrig. Felhívták a figyelmet: arra utaló jeleket találtak, hogy Malajzia, a Fülöp-szigetek, Pápua-Új-Guinea, Vietnam, Kelet-Timor és Thaiföld több térségében is ég a növényzet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.