Összeomlófélben a Nyugatra jellemző politikai stabilitás

Nyugat-Európa egyre több országában válik szinte lehetetlenné a kormányalakítás: a középre sodródott jobb- és baloldali pártok gyakran még kínkeservesen megszült koalíciók révén is törékenynek bizonyulnak.

2019. 09. 17. 6:05
Yellow vests' protest in Brussels
Brüsszeli rendőrök egy tavalyi tüntetésen. Sziszegve szabadul ki a szellem a palackból Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem találják helyüket a nagy pártok a válságok sújtotta időkben. Nyugat-Európa egyre több országában válik szinte lehetetlenné a kormányalakítás: a középre sodródott jobb- és baloldali pártok gyakran még egymással öszszefogva, kínkeservesen megszült koalíciók révén is törékenynek bizonyulnak, miután a radikálisnak tartott erők megerősödtek. Belgiumban május végén tartottak választásokat, ám azóta sem sikerült megalakítani a szövetségi kormányt, mivel Flandria erőtelje-

sen jobbra, Vallónia pedig balra tolódott.

Az ügyvezető kabinet helyzetét nem segíti, hogy Charles Michel miniszterelnök hamarosan az Európai Tanács elnöke lesz, az EU-biztosi posztra jelölt Didier Reynders külügyminiszter pedig korrupciós ügybe keveredett.

Brüsszeli rendőrök egy tavalyi tüntetésen. Sziszegve szabadul ki a szellem a palackból
Fotó: Reuters

Madridban tegnap újra kormányalakítási egyeztetésre várta a pártokat VI. Fülöp spanyol király, ám az előrehozott – idén második alkalommal megrendezett – választások elkerülhetetlennek tűnnek. Két keletnémet tartományban, Szászországban és Brandenburgban megkezdődtek ugyan az egyeztetések a két héttel ezelőtt tartott voksolás után, ám a CDU és a szociáldemokraták szavazatvesztesége miatt harmadik koalíciós társra, a Zöldekre is szükségük lesz.

Olaszországban Matteo Renzi volt miniszterelnök bomlaszthatja meg az amúgy is nehezen létrejött kormányt, miután bejelentette: saját centrista párt megalapítását tervezi.

Az instabilitás jellemzi Nagy-Britanniát is, ahol Boris Johnson és Jean-Claude Juncker tegnapi találkozója ellenére továbbra is a megállapodás nélküli brexit tűnik a legvalószínűbb forgatókönyvnek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.