Tovább áskálódik az ellenzék Brüsszelben

Ismét elhalasztották a fideszes Hidvéghi Balázs szakbizottsági alelnökségéről szóló szavazást az Európai Parlamentben. Míg a hazai ellenzék az örömét fejezte ki a demokratikusnak nem mondható lépés miatt, az Európai Néppárt parlamenti frakciója azt közölte lapunkkal: a szabályok szerint a poszt a néppárthoz, így a Fideszhez tartozik.

2019. 09. 04. 6:44
Dobrev Klára eddigi ténykedése az EP-ben a kormánypártiak bojkottálására szorítkozott Fotó: Európai Parlament
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyurcsányék meg akarják változtatni a magyar emberek akaratát és a választások eredményét azzal, hogy az európai parlamenti bizottságokban a magyar kormánypárti európai parlamenti képviselők ellen áskálódnak.

A Fidesz–KDNP továbbra is kiáll a magyar emberek érdekei mellett, és valamennyi, a magyar emberek támogatása révén nekünk járó helyért meg fogunk küzdeni – így reagáltak tegnap a kormányzó pártok, miután az Európai Parlament (EP) állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottságában (LIBE) ismét elhalasztották a Hidvéghi Balázs alelnökségéről szóló szavazást.

Dobrev Klára eddigi ténykedése az EP-ben a kormánypártiak bojkottálására szorítkozott
Fotó: Európai Parlament

Ismert, az Európai Néppárt a fideszes EP-képviselőt már az új parlamenti ciklus elején a LIBE-bizottság harmadik alelnökének jelölte, azonban a július eleji szavazáson a Zöldek – felrúgva a parlamenti frakciók közötti megállapodást – ellenjelöltet állítottak.

A néppárt részéről ekkor javasolták, hogy halasszák el a voksolást. Az újabb szavazásra ma került volna sor. A szakbizottság egyelőre nem jelölt meg új időpontot, tegnap csupán a voksolás további csúszásáról tájékoztatott.

Dobrev Klára, a Demokratikus Koa­líció EP-képviselője a Facebook oldalán már tegnap örömét fejezte ki az ismételt halasztás miatt. Mint írta, „a néppárt még rajtvonalhoz sem engedi állni” Hidvéghit. Brüsszelben az ellenzék korábban egy emberként ellenezte a kormánypárti politikusok kulcspozíciókba jutását, azonban a terv felemás módon sikerült, miután a fideszes Deutsch Tamás a költségvetés-ellenőrző bizottság (CONT) negyedik alelnöke, Gál Kinga pedig a biztonság- és védelempolitikáért felelős szakbizottság (SEDE) második alelnöke lett.

A migráció kérdésével is foglalkozó LIBE-bizottság helyzete valamivel különlegesebb, hiszen itt a leginkább bevándorláspárti a hangulat – ezt korábban épp Hidvéghi Balázs hangoztatta. Úgy tudjuk: a Fidesz–KDNP a továbbiakban is ragaszkodni fog Hidvéghi alelnöki pozíciójához, mondván: a szakbizottságok vezetésének tükröznie kell a politikai erőviszonyokat.

A néppárti frakció is ezt erősítette meg lapunk kérésére. Mint mondták, a továbbiakban is folytatják az egyeztetést a parlamenti frakciókkal, ugyanis a szóban forgó alelnöki poszt a számok alapján a néppárthoz, így a Fideszhez tartozik. – A májusi választások eredményét, illetve az Európai Parlament írott és íratlan működési szabályait tiszteletben kell tartani – tudatták.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.