Elemér 2024. február 28.
logo

A szélsőjobb ellen fogna össze Sebastian Kurz

Magyar Nemzet
2019.10.14. 13:12

Európai összefogást sürgetett a szélsőjobboldali terrorizmus ellen egy vasárnapi német lapinterjúban Sebastian Kurz, az ausztriai parlamenti választásokon győztes Osztrák Néppárt (ÖVP) vezetője.

Sebastian Kurz (képünkön) a Bild am Sonntag című lapban közölt interjúban a napokban a németországi Halléban egy zsinagóga ellen történt – a hatóságok szerint szélsőjobboldali, antiszemita indíttatású – támadással kapcsolatban kiemelte, a szélsőjobboldali terror fenyegetése miatt meg kell erősíteni az együttműködést az európai ­uniós tagországok belügyminiszterei és a hírszerzési, nemzetbiztonsági szolgálatok között, írta az MTI.

Hozzátette: a politikának gondoskodnia kell arról is, hogy ne jelenhessenek meg szélsőjobboldali mozgalmak, hiszen „a szavakat és a gondolatokat tettek követik. Mint mondta, következetesen fel kell lépni a „neonácik” ellen, Ausztriában éppen ezért törekednek például az úgynevezett identitárius mozgalom betiltására. Ugyanakkor harcolni kell a „politikai iszlamizmus” ellen is, amely radikalizálódáshoz vezethet. Védekezni kell és fel kell ismerni a fiatalokat fenyegető veszélyeket, függetlenül attól, hogy „jobbról, balról vagy az iszlamizmus felől” érkeznek.

Fotó: Reuters

Hangsúlyozta: szembe kell nézni azzal, hogy Európa sok helyütt nem biztonságos a zsidók számára. Közölte: az utóbbi években folytatott megbeszéléseken a zsidó szervezetek vezetői arról számoltak be, hogy egyre több zsidó akarja elhagyni Európát. Ebbe nem szabad beletörődni, ezért a szélsőjobb és „az iszlamisták importált antiszemitizmusa” ellen is harcolni kell – mondta az ÖVP vezetője.

Halléban egy 27 éves német férfi lőfegyverekkel és robbanószerkezetekkel próbált meg bejutni a helyi zsinagógába szerdán, a legfőbb zsidó ünnep, az engesztelés napja – jom kippur – alkalmából tartott szertartás alatt.

Nem tudott áthatolni a zsinagóga megerősített, biztonsági kapuján és az épület melletti temetőbe se jutott be. A sikertelen támadás után az utcán hátulról lelőtt egy nőt, aki éppen arra járt, majd autójával egy közeli török büféhez hajtott, amelyben lelőtt egy férfit és elmenekült.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.