Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Államellenes szervezkedéssel vádolják a francia kutatót

Az iráni állam elleni szervezkedéssel vádolják Roland Marchal francia kutatót – tájékoztatta hétfőn Marchal ügyvédje az ISNA félhivatalos iráni hírügynökséget, hozzátéve, hogy másik ügyfelét, a szintén őrizetben lévő francia-iráni kettős állampolgár Fariba Adelhah-t kémkedéssel gyanúsítják.

Forrás: MTI2019. 10. 28. 21:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Tárgyalásokat kezdtünk a bírósággal, és reméljük, hogy tisztázzuk a félreértéseket, mert a hatóságok egyelőre semmivel nem támasztották alá állításaikat” – mondta Szaíd Dehgan.

Munkatársai szerint a Fekete-Afrikára szakosodott kutató Roland Marchalt júniusban vették őrizetbe, amikor Iránban meglátogatta kollégáját, Fariba Adelhah antropológust.

Irán júliusban közölte, hogy őrizetbe vette Adelhah-t, Marchal őrizetbe vételét pedig csak októberben hozta nyilvánosságra.

Az iráni jog nem ismeri el a kettős állampolgárságot, ezért Adelhah ügyével kapcsolatban Teherán nem hajlandó együttműködni Párizzsal.

A francia külügyminisztérium október közepén már felszólította az iráni hatóságokat, hogy haladéktalanul vessenek véget a Párizs által elfogadhatatlannak minősített helyzetnek, közleményében pedig a minisztérium eltanácsolta állampolgárait az iráni utazástól.

Emberi jogi aktivisták rendszeresen azzal vádolják Teheránt, hogy külföldi állampolgárok őrizetbe vételével akarja alkupozícióját javítani a nagyhatalmakkal folytatott tárgyalásai során.

Az iráni Forradalmi Gárda elitalakulat az elmúlt években több tucatnyi kettős állampolgárt tartóztatott le, nagyrészüket kémkedés vádjával.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.