Amerikai képviselők a csapatkivonást ellenző kétpárti határozati javaslatot terjesztettek be

Amerikai demokrata párti és republikánus törvényhozók a kongresszus elé terjesztettek egy kétpárti határozati javaslatot, amely ellenzi Donald Trump amerikai elnök döntését az amerikai csapatok kivonásáról Északkelet-Szíriából.

Forrás: MTI2019. 10. 16. 9:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház demokrata párti elnöke által nyilvánosságra hozott határozati javaslat felszólítja Recep Tayyip Erdogan török elnököt, hogy azonnal vessen véget az egyoldalú lépéseknek a térségben, és tartsa tiszteletben a Szíriára vonatkozó megállapodásokat. A Fehér Háztól azt követeli, hogy terjesszen elő konkrét tervet az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet végleges felszámolására. A határozati javaslat szerint a csapatkivonásról szóló katasztrofális elnöki döntés következtében káosz és bizonytalanság uralkodott el Észak-Szíriában, ezért a kongresszusnak cselekednie kell.

Nancy Pelosi felszólította a képviselőház és a szenátus törvényhozóit, hogy támogassák a kétpárti határozati javaslatot.

A dokumentumról várhatóan szerdán szavaz a képviselőház.

A török hadsereg és helyi szövetségese, a Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) ellenzéki fegyveres csoport múlt szerdán indította meg a Béke Forrása fedőnevű hadműveletet Északkelet-Szíriában az YPG, továbbá az IÁ dzsihadista terrorszervezet tagjai ellen. Törökország vállalta ugyanis, hogy átveszi a kurd fegyveres csoporttól a térségben raboskodó IÁ-tagok felügyeletét azon a területen, amelyet majd az ellenőrzése alá von.

Az offenzíva deklarált célja az, hogy elhárítsa a Törökország déli határát Ankara szerint fenyegető terrorveszélyt, továbbá egy biztonsági övezetet létrehozva szavatolja a Törökországban tartózkodó szíriai menekültek hazatérését. A török katonai beavatkozás azután vette kezdetét, hogy kivonult a térségből az amerikai hadsereg, amely kiképezte és modern fegyverekkel látta el az YPG-t az Iszlám Állam elleni harcban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.