Csökkent az amerikai árukereskedelmi mérleg hiánya szeptemberben

Csökkent az amerikai árukereskedelmi mérleg hiánya szeptemberben, mivel a kereskedelmi feszültségek visszavetették a javak áramlását, de ez valószínűleg mit sem változtat azon, hogy a harmadik negyedévben tovább lassult az amerikai gazdaság növekedése.

Forrás: MTI2019. 10. 28. 22:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A washingtoni kereskedelmi minisztérium hétfőn közölte, hogy az árukereskedelmi mérleg hiánya havi összevetésben 3,6 százalékkal, 70,4 milliárd dollárra mérséklődött szeptemberben. Az export értéke 1,6 százalékkal esett vissza, főleg az élelmiszerek, a takarmányok és a járművek kivitelének csökkenése miatt. Az import 2,3 százalékkal szűkült, miután csökkent a termelőeszközök, a gépjárművek és a mindennapi szükségleti cikkek behozatala.

A minisztérium egy másik jelentésében közölte azt is, hogy a kiskereskedelmi készletek 0,3 százalékkal nőttek szeptemberben az előző hónapban mért 0,2 százalékos csökkenés után.

A gépjárműveket és -alkatrészeket nem számolva, a kiskereskedelem raktárállománya – ami a bruttó hazai termék (GDP) számításának egyik alkotóeleme – ugyancsak 0,3 százalékkal emelkedett szeptemberben, míg augusztusban 0,2 százalékkal csökkent. A nagykereskedelem készletei viszont csökkentek szeptemberben, 0,3 százalékkal, míg augusztusban nem változtak.

Az e hónapban közzétett adatok azt mutatták, hogy lassult a foglalkoztatottság növekedése, a kiskereskedelmi forgalom pedig hét hónapja először csökkent szeptemberben. Az ipari termelés ugyancsak csökkent szeptemberben, részben azért, mert a General Motors autógyártó amerikai üzemeire kiterjedő munkabeszüntetés miatt kevesebb gépjárművet állítottak elő.

Az amerikai gazdaság veszített lendületéből a több mint egy éve húzódó amerikai-kínai kereskedelmi háború miatt, mert az aláásta az üzleti bizalmat és a tőkebefektetéseket. Kifutóban van a 2017 decemberében elfogadott, tavaly januárban hatályba lépett 1500 milliárd dolláros adócsökkentési program hatása is, ami ugyancsak visszafogja a növekedés ütemét.

A Reuters által megkérdezett elemzők arra számítanak, hogy a harmadik negyedévben a GDP-növekedés évesített üteme 1,7 százalékra lassult a második negyedévi 2,0, illetve az első negyedévi 3,1 százalékról. Az első becslést szerdán hozza nyilvánosságra a kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.