Elsöpörte a válság Mauricio Macrit

Elismerte a vasárnapi elnökválasztáson elszenvedett vereségét Macri hivatalban lévő argentin elnök, és gratulált a balközép peronista ellenzéki párt jelöltjének, Alberto Fernándeznek a győzelméhez.

Magyar Nemzet
2019. 10. 29. 12:28
Argentina's President Mauricio Macri receives President-elect Alberto Fernandez at the presidential palace Casa Rosada in Buenos Aires
Alberto Fernández agentin elnök. Fotó: Agustin Marcarian Forrás: REUTERS/Agustin Marcarian
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elismerte a vasárnapi elnökválasztáson elszenvedett vereségét Mauricio Macri hivatalban lévő argentin elnök, és gratulált a balközép Frente de Todos (Mindenki Frontja) peronista ellenzéki párt jelöltjének, Alberto Fernándeznek a győzelméhez. Előzetes adatok szerint a hatvanéves Fernández a szavazatok mintegy 48 százalékát szerezte meg, míg Macri valamivel több mint negyvenet. Az MTI szerint a választási részvétel rendkívül magas, 81 százalékos volt. A győztes kiemelte, minden lehetséges módon együtt akar működni a hivatalban lévő elnökkel, hogy az ország súlyos gazdasági helyzetét az elharapódzó infláció közepette orvosolni tudják.

A választási eredmény egyben azt is jelenti, hogy Cristina Fernández de Kirchner, aki 2007 és 2015 között Macri elődje volt az államfői tisztségben, most alelnök lesz. (A két politikus csak névrokon.) Kirchner ellen több korrupciós vizsgálat is folyik, de szenátori mentessége miatt eddig nem vonhatták felelősségre.

Szakértők szerint a szavazók két gazdasági szemlélet közül választhattak. Macri folytatni akarta volna a kormány számára elsődleges gazdasági intézkedéseket, amelyek célja a költségvetési hiány, az állami kiadások és az adók csökkentése, valamint a központi bank függetlenségének biztosítása. Politikája évi 50 százalékos inflációhoz vezetett, a munkanélküliség 10 százalék körül jár, és az argentinok 35,4 százaléka szegénységben él. A gazdaság stabilizálása érdekében Macri kormánya pénzügyi támogatásért folyamodott a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF), amelytől 56,3 milliárd dollár kölcsönt kapott. Fernández ezzel szemben hitel nyújtását javasolta a kis- és középvállalkozásoknak, illetve az IMF-fel kötött legutóbbi hitelmegállapodás újratárgyalását szorgalmazza.

A nemzetközi pénzintézet erre az évre a bruttó hazai termék (GDP) 1,2 százalékos esését vetíti előre. Közben az argentin jegybank a választási eredmények ismeretében tovább szigorította a devizavásárlást. Magánszemélyek december végéig az eddigi 10 ezer helyett havonta legfeljebb 200 amerikai dollárt vásárolhatnak bankszámlájukon keresztül, készpénzben viszont csak 100 dollárt vehetnek fel.

Rockzenész és jogász

Alberto Ángel Fernández 1959-ben született Buenos Airesben, s itt is szerzett jogi diplomát. A rockzenészként is fellépő jogász az 1980-as évek elején kezdte politikai pályafutását, ennek javát a peronista Justicialista Párt tagjaként töltötte. Két elnök alatt szolgált a miniszteri kabinet főnökeként 2003 és 2008 között: először Néstor Kirchner teljes elnöksége alatt, majd annak felesége és utódja, Cristina Fernández de Kirchner kabinetjének élén állt. Mindkét elnök kampányfőnökeként is szolgált. Miután 2008-ban összekülönbözött az elnök asszonnyal, lemondott e tisztségről, s élesen kezdte bírálni volt főnökét.

Alberto Fernández idén májusban döntötte el mindenki meglepetésére, hogy indul az idei elnökválasztáson, ugyanis a most alelnöki posztra jelölt Fernández de Kirchnertől várták, hogy jelölteti magát a legfőbb közjogi méltóság címére. Alberto Fernández a második meglepetést az augusztusi előválasztáson okozta, amikor csaknem 15 százalékponttal megelőzte Mauricio Macri államfőt. Most vasárnap szerzett, végső győzelmével ismét megdöntötte az összes előrejelzést. Elemzők szerint Alberto Fernández amolyan fék szerepét töltötte be Fernández de Kirchner sarkító politikájában, s mint ilyen, úgy tűnt, azoktól a baloldaliaktól és másoktól is tudott szavazatot szerezni, akiknek kényelmetlen lett volna alelnökjelöltje „populizmusa”. (M. A.)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.