időjárás 6°C Miklós 2022. december 6.
logo

Határozatképtelen lehet a bukaresti parlament a bizalmi szavazás napján

Forrás: MTI
2019.10.31. 21:58

Határozatképtelen lehet a román parlament hétfőn, a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) által javasolt új kormányról tartandó bizalmi szavazás napján, mivel a szociáldemokratákon kívül most már a Victor Ponta vezette Pro Romania párt törvényhozói is közölték, hogy nem lesznek jelen a voksoláson.

Távolmaradásukat Adrian Tutuianu, a Pro Romania szenátora jelentette be csütörtökön az Antena 3 hírtelevízió műsorában. A politikus kifejtette: a Pro Romania törvényhozóit baloldali érzelmű választók juttatták a parlamentbe, így nem tudnak azonosulni a jobbközép PNL kormányprogramjával.

Viorica Dancila szociáldemokrata (PSD) kormányát nem sikerült volna megbuktatni a Pro Romania segítsége nélkül, és szavazataikra az új kormány beiktatásához is szükség van. Korábban Ponta már közölte: pártja nem szavaz bizalmat Ludovic Orban PNL-elnök kormányának, testületi távolmaradásuk viszont határozatképtelenné is teheti a parlamentet, ami a bizalmi szavazás elnapolását eredményezné.

A kormányalakítással megbízott Orban szerdán még bizakodóan nyilatkozott a kabinet beiktatási esélyeiről, de elismerte, hogy az új kormányt nyíltan támogató frakcióktól csak 225 voksra számíthat, tehát a szociáldemokraták és a Pro Romania soraiból is szüksége van átszavazókra ahhoz, hogy meglegyen a kabinet beiktatásához szükséges 233 szavazat.

A két ház együttes ülése is csak a törvényhozók több mint felének – legalább 233 képviselőnek és szenátornak – a jelenlétében határozatképes.

A román parlamentben mindennapos jelenség a törvényhozók átigazolása, ezért a helyezkedő politikusok viselkedését nem lehet megjósolni. A parlament honlapján csütörtök este elérhető adatok szerint a PSD-nek jelenleg 201, a Pro Romaniának pedig legalább 32 szavazata van, tehát együtt többséggel rendelkeznek.

A Pro Romania pártot a – parlamenti mandátumok több mint 40 százalékával rendelkező, 2017 januárja óta kormányon lévő – PSD-ből kizárt Victor Ponta volt miniszterelnök alapította két évvel ezelőtt, azon szociáldemokrata politikusok mentőcsónakjaként, akik kegyvesztetté váltak a PSD-ben Liviu Dragnea, illetve Viorica Dancila pártelnöksége idején.

Pontához már több mint 30 törvényhozó ült át, a májusi európai parlamenti választásokon pedig a voksok 6,4 százalékát szerezték meg. A volt kormányfő nem titkolt szándéka, hogy a Pro Romaniát tegye a román baloldal vezető pártjává, és átvegye a PSD szavazótáborát. Ezért Dancila hatalmának gyengítése érdekében kész volt hozzájárulni a PSD-kormány megbuktatásához, de nem akar a – jobboldali Klaus Iohannis államfő és a PNL által kínált – jobboldali alternatíva mögé felsorakozni.

Ponta azt is bejelentette: támogatja, hogy – két sikertelen kormányalakítási kísérlet után – az államfő feloszlassa a jelenlegi parlamentet, és előrehozott parlamenti választásokat írjon ki. A jövő év végén esedékes választások előrehozását egyébként a jobboldali pártok is támogatnák, de nem úgy, hogy közben még hónapokig a Dancila-kabinet vezesse ügyvivőként az országot.

Amennyiben a román parlament hétfőn határozatképtelennek bizonyul, egy újabb bizalmi szavazást valószínűleg már csak a november 10-i elnökválasztás után fog kiírni a házbizottság szociáldemokrata többsége. Ebben az esetben a román politikai válság alkotmányos patthelyzetté mélyülhet, az országnak pedig még hetekig nem lehet olyan kormánya, amelynek a legitimitását nem kérdőjelezi meg az államfő, ha jelöltet javasol az Európai Bizottságba a Romániának járó biztosi posztra.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.