időjárás 5°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Macron: Veszélyben vannak a menekültek jogai

Magyar Nemzet
2019.10.02. 15:09

– A menekültek és bevándorlók jo­gait veszély fenyegeti Európában, noha a rászorulók megsegítése az európaiság alapját jelenti – jelentette ki tegnap Emmanuel Macron Strasbourgban, az Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlése előtt. A 47 tagot számláló fórum fennállásának 70. évfordulója alkalmából tartott beszédében a francia államfő a távirati iroda jelentése szerint azt mondta, az európaiak „azt kérték a kormányoktól, hogy kezeljék a migrációs helyzetet”.

– Ha nem vagyunk képesek választ adni a migrációs kihívásokra, ha megfeledkezünk alapvető kötelességeinkről, akkor nem teszünk eleget az emberek akaratának és sérül a demokrácia – fogalmazott. Az elnök úgy vélte, mindez teret enged a tekintélyelvű vezetőknek, akik a félelmekre alapozva erősítik rendszereiket. Kijelentette továbbá, erősíteni kell a menekülteket befogadó országokkal való szolidaritást. Ennek érdekében egyebek mellett fokozni kell az anyagi hozzájárulást, valamint segíteni a bevándorlók elhelyezését és integrációjukat. Macron szerint a menedékkérelmek akár évekig elhúzódó elbírálási idejét humanitárius okokból le kell rövidíteni. Közös európai migrációs politikát kell kialakítani, megteremtve a nemzetközi védelemre nem jogosultak visszaküldésének hatékony rendszerét, húzta alá.

„Szavatolni kell az afrikai országok gazdasági felemelkedését”
Fotó: REUTERS/Vincent Kessler

Az európai határok védelme egyebek mellett az afrikai országok gazdasági felemelkedését szavatoló politika megteremtését, az embercsempész hálózatok felszámolását jelenti – tette hozzá, kijelentve, az ET egyes tagállamaiban tekintélyelvű rendszerek épülnek, ami gyengíti a tanács egységét.

– Mindig könnyebb bírálattal illetni a liberális demokráciákat, mint a tekintélyelvű rendszereket. Szükség van a kritikára, de óvakodni kell attól, hogy e bírálatok az illiberális demokráciák, a tekintélyelvű rendszerek útjára tereljenek – fogalmazott a francia elnök. Hangsúlyozta: az ET egységének érdekében elengedhetetlen Oroszország tagsága és tevékeny hozzájárulása. Úgy vélekedett, Moszkvát ösztönözni kell arra, hogy az ET tagja maradjon, így biztosítható ugyanis az emberi jogok, az emberi méltóság védelme az országban. Az orosz küldöttség szavazati jogának helyreállítása miatt egyébként Ukrajna bojkottálja a strasbourgi ülésszakot.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.