Választás oldhatja meg a patthelyzetet Peruban

Továbbra is bizonytalan, hogy ki a jogos vezetője a Machu Picchu hazájának, Perunak. Lima belvárosát rohamrendőrség őrzi, a lakosság pedig a korrupt elit leváltásáért vonult utcára az utóbbi napokban. Az elmúlt évtizedek legmélyebb politikai válságába süllyedt Peru, miután a parlament az alelnököt nevezte meg jogos vezetőnek, s az elnök feloszlatta a törvényhozást. Az Amerikai Államok Szervezete a helyzet megoldására szólította fel az alkotmánybíróságot, az alelnök pedig elutasította az ellenzéki többségű parlament megbízását.

Zetelaki Réka
2019. 10. 03. 13:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A perui alkotmánybíróság közbelépését szorgalmazta tegnap az Amerikai Államok Szervezete, miután politikai patthelyzet alakult ki a dél-amerikai országban. A szervezet ugyanakkor konstruktív lépésnek nevezte, hogy az államfő új választásokat írt ki az alkotmányos időkereteken belül. A sajtó arról számolt be, hogy a fiatal lakosság a politikai elitben kívülállónak számító Martín Vizcarra elnök mellé állt, és mellette áll a hadsereg és a helyi kormányzók is. Ugyanakkor a politikai elit nagy része, kiegészítve a gazdasági elittel az ellenzéki többségű limai parlamentet támogatja, miközben az idősebb lakosság tanácstalan. Sokan tartanak ugyanis attól, hogy Vizcarra a parlament feloszlatásával despotikus irányba halad.

Közben a parlament által ügyvivő államfővé kijelölt Mercedes Aráoz alelnök jelezte, hogy nem fogadja el az megbízást. Kijelentette, alelnöki posztjáról is lemond abban a reményben, hogy ezzel megnyithatja az utat az új választások előtt.

Mint azt a Magyar Nemzet megírta, Martín Vizcarra elnök hétfőn feloszlatta a limai ellenzéki többségű parlamentet, miután az az alkotmánybíróság újraválasztásába fogott, s a testület vezetőjének jelölte ki a törvényhozás elnökének unokatestvérét. Több tucat képviselő azonnal fellázadt, folytatta az ülésezést, puccsnak nyilvánította Vizcarra lépését, és helyette Mercedes Aráoz eddigi alelnököt eskette fel ügyvivő államfőként. Peru politikai elitjét az elmúlt években sorozatban szaggatták meg a korrupciós botrányok: három korábbi elnököt is vizsgálat alá vontak, egyikük a letartóztatása alatt öngyilkos lett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.