Eleonóra 2024. február 21.
logo

Magyar támogatás a horvát törekvésekhez

Magyar Nemzet
2019.11.29. 08:48
Magyar támogatás a horvát törekvésekhez

Magyarország támogatja az EU horvát elnökségének célkitűzéseit – jelentette ki tegnap Orbán Viktor Eszéken, miután horvát kollégájával tárgyalt. A magyar kormányfő hangsúlyozta, a 2020 első fél évében esedékes horvát EU-elnökség mind a négy pontja közel áll a szívünkhöz. Nagyszerű lenne, ha Andrej Plenković kormányfő és a horvát diplomácia teljesíteni tudná az általa kitűzött célokat.

– A bővítés mindig fontos témája a horvát és a magyar fél közötti egyeztetéseknek, mindkét ország elkötelezett azon országok segítésében, amelyek csatlakozni szeretnének az Európai Unióhoz és meg is felelnek a feltételeknek, talán még jobban is, mint korábban, tette hozzá Orbán Viktor. A kétoldalú kapcsolatokról szólva hangsúlyozta: történelmileg jól megalapozottak, nem csak barátok vagyunk, az együttműködés bizonyos esetekben stratégiai a két ország között. Egyértelműnek nevezte, hogy Horvátország nem lehet sikeres egy sikeres Magyarország nélkül, és ez fordítva is igaz.

A két kormányfő Eszéken átadta a művelődési házat
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A kisebbségek szerepe különösen fontos ebben – emelte ki, hozzátéve: Magyarország minden tőle telhetőt megtesz a területén élő horvát kisebbségért, és örömmel látja, hogy Horvátország ugyanerre törekszik a magyar közösség identitásának, kultúrájának és oktatásának megóvásával. Orbán Viktort a távirati iroda szerint újságírók arról is kérdezték, hogy a tárgyalásokon szóba került-e a Fidesz tagságának – a Horvátországban kormányzó HDZ által is megszavazott – felfüggesztése az Európai Néppártban, amely a múlt héten Zágrábban tartotta tisztújító kongresszusát. A magyar miniszterelnök válaszában azt mondta, tisztelik a horvát kormánypártot, ő személy szerint különösen.

Úgy vélekedett, hogy a HDZ mindig a Fidesz pártján lesz, mert ugyanazokat az értékeket osztják. Biztos vagyok abban, hogy soha nem fognak elárulni minket – fogalmazott. Andrej Plenković arról beszélt, hogy Horvátország és Magyarország baráti országok, és mindkét ország közös érdeke, hogy erősödjön az együttműködés, valamint különböző határon átnyúló projekteket fejlesszen.

A két miniszterelnök a nap folyamán átadta a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ kollégiumát, amelyet a horvát kormány 10 millió kunával (450 millió forint) támogatott.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.