Már saját pártjában is támadják Netanjahut

Gideon Szá’ár, a párt egyik vezető képviselője vasárnap a Háárec izraeli lap beszámolója szerint hivatalos beadvánnyal élt, amelyben előrehozott pártelnökválasztást sürget.

2019. 11. 24. 18:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Saját jobbközép pártján, a Likudon belül is megroppanni látszik Benjamin Netanjahu támogatottsága, miután múlt héten az izraeli főügyész csalás, hivatali visszaélés és vesztegetés miatt vádat emelt a zsidó állam történelmének leghosszabb ideje hivatalban lévő miniszterelnöke ellen.

Gideon Szá’ár, a párt egyik vezető képviselője vasárnap a Háárec izraeli lap beszámolója szerint hivatalos beadvánnyal élt, amelyben előrehozott pártelnökválasztást sürget. Lépését azzal indokolta, csak így lehet megakadályozni, hogy az ország szükségtelenül egy harmadik előrehozott választás felé haladjon. Tavaly április óta már kétszer is voksoltak a polgárok. Szá’ár kifejtette, Netanjahu hivatalban maradásának nem jogi, hanem politikai akadályai vannak, a miniszterelnöknek pedig azt üzente: tegye lehetővé a pártelnökválasztást, azt, hogy mások is ringbe szállhassanak.

Szerinte csak ez garantálhatja a hónapok óta tartó belpolitikai válság megoldását, illetve azt, hogy a hatalom a Likud kezében maradjon. Szá’ár amiatt is bírálta Netanjahut, mert utóbbi az ellene benyújtott vádemelést boszorkányüldözésnek minősítette. – Nem nevezheted a főügyész döntését puccskísérletnek. Aviháj Mandelblitt feddhetetlen ember – mondta, arra is utalva: a főügyész történetesen Netanjahu kinevezettje.

A Netanjahu megbuktatását célul kitűző Beni Ganc, a Kék-fehér elnevezésű centrista tömörülés vezetője lemondásra szólította fel a kormányfőt. A kormányalakítási tárgyalásokba a múlt héten – Netanjahuhoz hasonlóan – belebukó politikus ugyanakkor továbbra is érvényesnek nevezte a Likudnak tett ajánlatát, amellyel nemzeti egységkormány alakítását sürgeti a belpolitikai patthelyzet feloldására. A hatalommegosztáson alapuló kormányzás e szerint úgy festene: az első két évben Ganc szolgálna kormányfőként.

Ez idő alatt Netanjahunak lehetősége lenne tisztáznia magát a bíróság előtt az ellene felhozott jogi vádakkal szemben, és ha sikerrel jár, a fennmaradó két évre visszakapná a miniszterelnöki székét. Ganc reményét fejezte ki, hogy Netanjahu tisztázza magát a törvény előtt, ugyanakkor felszólította, tartsa tiszteletben a választási vereségét és a jogrendszer döntését.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.