Százak halálában mondanák ki Iliescu bűnösségét

Megkezdődött tegnap az előzetes tárgyalás Ion Iliescu volt román államfő és másik két vádlott büntetőperében a román legfelső bíróságon.

Munkatársunktól
2019. 11. 30. 14:53
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkezdődött tegnap az előzetes tárgyalás Ion Iliescu volt román államfő és másik két vádlott büntetőperében a román legfelső bíróságon. A 89 éves volt elnököt és két, még életben lévő feltételezett bűntársát emberiesség elleni bűncselekményekkel, 862 fő halálát és 2150 ember sebesülését okozó katonai diverzió megszervezésével vádolják csaknem harminc évvel az 1989-es decemberi forradalomként emlegetett véres események után.

Három évtizede, Nicolae Ceaușescu kommunista diktátor elűzése után az állam politikai és katonai vezetését a Ion Iliescu vezette Nemzeti Megmentési Front Tanácsa ragadta magához, amely hatalmának legitimálása érdekében rémhírkeltéssel provokált ki fegyveres összetűzéseket. Korábbi nem hivatalos statisztikák szerint a forradalom napjaiban 1142-en vesztették életüket, főleg Ceaușescu elűzése után, amikor a lakossággal elhitették, hogy mesterlövészek lövöldöznek az utcákon a diktátor hatalmának helyreállításáért.

A legfelsőbb bíróságon több mint ötszáz sértett jelentkezett, írta a távirati iroda. A bíróság tegnap megerősített csendőri jelenléttel készült a rendkívüli tömeg fogadására. A készültségbe helyezett rohammentőkre is szükség volt, mivel a szűk előcsarnokban várakozó tanúk közül többen rosszul lettek. Ilies­cunak csak az ügyvédje jelent meg az előzetes tárgyaláson. A vádirat tizenkét kötete több mint háromezer oldalból áll, de a védelem szabálytalannak tartja a bizonyítási eljárást, és annak újrakezdését kéri. A katonai ügyészek három éve porolták le az 1989-es aktákat, miután az Emberi Jogok Euró­pai Bírósága elmarasztalta Romániát, amiért nem szolgáltatott igazságot a forradalom sebesültjeinek, valamint a halálos áldozatok hozzátartozóinak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.