Vandalizmussá vált Hongkong tüntetése

Elhunyt társukat gyászolták a hét végén hongkongi tüntetők, miután egy múlt heti összecsapás során egy 22 éves fiatal kizuhant egy épületből, majd pár nappal később belehalt fejsérüléseibe. Alex Chow volt az első áldozata a június óta tartó erőszakos demonstrációknak, a baleset körülményeit a rendőrség vizsgálja. Valószínűleg egy rendőrségi rohamban történt a baleset, az áldozat a könnygáz elől menekülve eshetett ki egy parkolóházból.

Buzna Viktor
2019. 11. 11. 11:48
Anti-government protesters react from tear gas, in Hong Kong
Könnygáz az utcán. A fiatalok megszokták a zűrös mindennapokat Fotó: Reuters
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pénteken belehalt sérüléseibe egy hongkongi fiatal, aki múlt hétfőn zuhant ki egy épületből. A megemlékezés azonnal erőszakba csapott át, a tüntetők és a rendőrök tegnap a város több pontján összecsaptak. Hongkong utcáin huszonkettedik hete, vagyis öt hónapja nem csillapodnak a kedélyek, s várhatóan a pénteki haláleset újabb indokot ad az erőszakra.

Ezt támasztja alá, hogy a demonstrációk eredeti okát, a Kínával közösen tervezett kiadatási törvényt a hongkongi kormány már hetekkel ezelőtt visszavonta, ez azonban nem hozott megoldást. Helyszíni beszámolók szerint a helyzet egyre rosszabb, a Peking-ellenes demonstrációk gyújtogatásokba, értelmetlen vandalizmusba csapnak át.

Könnygáz az utcán. A fiatalok megszokták a zűrös mindennapokat
Fotó: Reuters

Szerdán késsel támadtak rá a pekingi érdekek egyik leghangosabb képviselőjeként számontartott Junius Ho hongkongi politikusra. Az esetről videófelvétel készült, amelyen az látszik, hogy az elkövető a párt aktivistájaként lép a képviselőhöz, majd egy csokor virágot nyújt át neki. Ezt követően Junius Ho felajánlja, hogy készítsenek egy közös fotót.

A merénylő ekkor táskájából kést ránt elő, és beleszúrja a politikus mellkasába. Ho komolyabb sérülés nélkül túlélte a támadást, szombaton a Kínai Kommunista Párt angol nyelvű kiadványának, a Global Timesnak adott interjút. Ebben arra szólítja fel az olvasókat, hogy szálljanak szembe a városban dúló feketeterrorral. A South China Morning Post beszámolója szerint egyre több, a szárazföldi Kínából származó, Hongkongban élő diák utazik haza, félnek az egyre dühösebb tömegtől. Alex Chow halálhírére több egyetemen kínai tanárok irodáját dúlták fel.

A város oktatási intézetei friss adatokat közöltek a tüntetésekben eddig letartóztatott diákokról, számításaik szerint június óta legalább 700 egyetemista ellen indult rendőrségi eljárás.

Mozgalom a békéért

Egész napos konferenciát tartottak a hét végén, ahol a hongkongi helyzet rendezésének esélyeit tárgyalták. Az eseményen Észak-Írországból, Dél-Afrikából és Malajziából is érkeztek olyan aktivisták és politikusok, akik hasonló konfliktusok békés rendezésében vettek részt. Az eseményen elhangzott, a hongkongi mozgalomnak nagy teret ad a digitális csatornákon zajló kommunikáció, ezért a békés rendezésnek is teret kell teremteni az online térben. (B. V.)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.