időjárás 26°C Huba 2022. augusztus 19.
logo

Öt embert halálra, hármat pedig börtönbüntetésre ítéltek Hasogdzsi meggyilkolása ügyében

Forrás: MTI
2019.12.23. 13:05

Öt embert ítélt halálra hétfőn egy szaúd-arábiai bíróság az emigráns ellenzéki újságíró, Dzsamál Hasogdzsi meggyilkolása ügyében indított büntetőperben, további három vádlottra pedig összesen 24 év börtönbüntetést rótt ki – közölték hétfőn szaúd-arábiai bírósági források. Az ENSZ „független és pártatlan vizsgálatra” szólított fel az ügyben.

Salán as-Salán szaúdi főügyész szerint nem találtak elegendő bizonyítékot ahhoz, hogy vádat emeljenek Szaúd al-Kahtáni, Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös bizalmasa és volt tanácsadója ellen. Hozzátette, hogy elengedték a szaúdi hírszerzés akkori helyettes vezetőjét, Ahmed al-Aszírit, valamint Ahmed al-Otejbít is, aki a gyilkosság idején Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusának – ahol Hasogdzsit megölték – volt a vezetője.

Korábban az isztambuli főügyészség arra a következtetésre jutott, „erős a gyanúja”, hogy Kahtáni és Aszíri az újságíró meggyilkolásának kitervelői között voltak.

A gyilkosság miatt az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma tavaly november közepén szankciókkal sújtott 17 szaúdi állampolgárt, köztük Kahtánit és Otejbít is.

A szaúdi vezetést élesen bíráló, 2017 óta az Egyesült Államokban élő Dzsamál Hasogdzsit 2018. október 2-án gyilkolták meg Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán. Rijád a gyilkosságot először tagadta, később azonban – annak ellenére, hogy nyilvánosságra került hangfelvételek bizonyították a gyilkosság tényét – azt állította, hogy az újságíró dulakodásban vesztette életét. A gyilkosság vádlottjainak pere januárban kezdődött Rijádban. Hasogdzsi holtteste a mai napig nem került elő.

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és több nyugati kormány a gyilkosság felbujtójának Mohamed bin Szalmánt tartja, Rijád azonban ezt a vádat többször visszautasította.

Törökország részéről a külügyminisztérium szóvivője, Hami Aksoy reagált először hivatalosan a rijádi ítéletre. Aksoy közleményben azt írta, hogy az ítélet „messze elmaradt” attól, amit Törökország és a nemzetközi közösség a gyilkosság teljes körű felderítését és az igazság helyreállítását illetően elvárt. Aksoy rámutatott: továbbra is megválaszolatlanok olyan fontos kérdések, mint a holttest sorsa, a gyilkosság felbujtóinak, valamint az állítólagos helyi összekötőknek a kiléte, amelyek az igazságtétel és az elszámoltathatóság szempontjából alapvetők lennének.

A török külügyi szóvivő hangsúlyozta: a gyilkosság felderítése, továbbá a felelősök és a felbujtók megbüntetése nem csak jogi, hanem lelkiismereti felelősség és kötelezettség is. Törökország ismételten kifejezi várakozását az igazságügyi együttműködésre a szaúdi hatóságokkal – zárta sorait Aksoy.

Az ENSZ „független és pártatlan vizsgálatra” szólított fel az ügyben. „Az ENSZ-főtitkár továbbra is hangsúlyozza a gyilkosság független és pártatlan kivizsgálásának szükségességét az ügyben elkövetett emberi jogsértések teljes körű vizsgálatának és az elszámoltathatóság biztosítása érdekében” – mondta New Yorkban újságíróknak Stéphane Dujarric, António Guterres főtitkár szóvivője. Guterres „ ismételten hangsúlyozza az ENSZ elkötelezettségét a szólásszabadság és az újságírók védelme mellett, valamint régóta fennálló álláspontját a halálbüntetéssel szemben” – tette hozzá.

Szaláh Hasogdzsi, a meggyilkolt újságíró fia hétfőn úgy fogalmazott: az ítélettel igazságot szolgáltattak családja számára. „Ma igazságot szolgáltattak nekünk, az elhunyt Dzsamál Hasogdzsi gyerekeinek. Minden szinten megerősítjük a szaúdi igazságszolgáltatásba vetett bizalmunkat, azt, hogy igazságos volt velünk, és igazságot szolgáltattak” – írta Twitter-bejegyzésében.

Az amerikai adminisztráció egy magas rangú, meg nem nevezett tisztségviselője a Reuters hírügynökségnek azt mondta: Washington „fontos lépésnek” tartja az ítéletet a bűncselekményért felelős személyek elszámoltatása szempontjából. „Ez egy fontos lépés ezért a szörnyű bűncselekményért felelős személyek elszámoltatása szempontjából, és bátorítjuk Szaúd-Arábiát, hogy folytassa a tisztességes és átlátható bírósági eljárást” – fogalmazott.

Ezzel szemben Agnes Callamard, a Hasogdzsi ügyének kivizsgálásával megbízott ENSZ-jelentéstevő „bohózatnak” minősítette az eljárást. „A végrehajtókat bűnösnek találták, halálra ítélték. Az értelmi szerzők nemcsak hogy szabadon távozhattak, de alig érintette őket a nyomozás és a tárgyalás. Ez az igazságszolgáltatás ellentéte, egy bohózat” – írta a Twitteren.

Christophe Deloire, a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró-jogvédő szervezet főtitkára bírálta az ítéletet és az átláthatóság hiányát az eljárásban. „A halálos ítélet nem teszi lehetővé az igazságszolgáltatást. Értelmezhetjük úgy, mint egy eszközt a gyanúsítottak örök elhallgattatására, mint egy módszert, amely megakadályozza, hogy beszéljenek, ezáltal még inkább elkendőzve az igazságot” – írta mikroblog-bejegyzésében. Az eljárás „nem tartotta tiszteletben az igazságszolgáltatás nemzetközi normáit” – fogalmazott. „A folyamat átláthatóságának hiánya és a bizonyítékok elrejtése nem teszik lehetővé, hogy képet kapjunk az ítéletek és a felmentések okairól” – tette hozzá.

Dominic Raab brit külügyminiszter hétfőn „szörnyűnek” minősítette Hasogdzsi meggyilkolását, ugyanakkor elítélte a halálbüntetést és annak alkalmazását „minden körülmények között”.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.