Algaparaziták öltek meg csaknem 300 ritka tengeri teknőst Mexikóban

Csaknem 300 ritka tengeri teknőssel végzett egy betegség, amelyet algákban előforduló paraziták okoztak.

Forrás: MTI2020. 01. 10. 21:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ez derült ki azon teknősök boncolásából, amelyeket az elmúlt hetekben találtak elpusztulva a Mexikó déli részén elterülő Oaxaca állam különböző partszakaszain – közölte a mexikói államügyészség környezetvédelemért felelős hivatala.

A Csendes-óceán ezen partszakaszán karácsonykor vörös dagály pusztított, azaz jelentősen megnövekedett a vörös algák mennyisége. Ezek a mikroszkopikus egysejtű élőlények idegmérgeket termelnek, veszélyesek a tengeri faunára. A szakértők szerint lebénították a teknősöket, amelyek így többé nem tudtak levegőt venni.

A vörös dagály jelensége akkor jelentkezik, amikor az óceán vizének felső rétege meleg, alig hullámzik, kisebb a só koncentrációja, így növekszik az algák számára hasznosítható tápanyagtartalom.

A 292 elpusztult egyed a csendes-óceáni levesteknős (Chelonia agassizi) vagy az olajzöld fattyúteknős (Lepidochelys olivacea) fajhoz tartozik. Huszonhét teknőst sikerült megmenteni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.