időjárás -3°C Barbara , Borbála 2023. december 4.
logo

Holtan találták az angolai korrupciós botrány egyik vádlottját Lisszabonban

Forrás: MTI
2020.01.23. 21:47

Holtan találták a nagyszabású angolai korrupciós botrány egyik fő vádlottját Lisszabonban, valószínűleg öngyilkosságot követett el – közölte a helyi rendőrség csütörtökön.

A hatóságok arról számoltak be, hogy a 45 éves Nuno Ribeiro da Cunha holttestét szerda este találták meg otthona garázsában, és minden jel arra mutat, hogy felakasztotta magát. A férfi az Eurobic banknak dolgozott, amelynek a legnagyobb részvényese a Luanda Leaks néven kibontakozó botrány középpontjában álló, Afrika leggazdagabb nőjének számító Isabel dos Santos, aki az előző angolai elnök, José Eduardo dos Santos lánya.

Nuno Ribeiro da Cunha neve többször is szerepel az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Szövetsége (ICIJ) által vasárnap nyilvánosságra hozott mintegy 715 ezer kiszivárgott dokumentumban. Az ICIJ ezek alapján egyebek mellett Angola olaj- és gyémántvagyonának „leszívásával” vádolta meg az országot másfél éve elhagyó Isabel dos Santost, aki a gyanú szerint apja hatalmát kihasználva vált dollármilliárdossá.

Helder Pitta Gros angolai főügyész szerdán bejelentette, hogy nyomozást indítottak öt személy, köztük Isabel dos Santos és Nuno Ribeiro da Cunha ellen, és amennyiben nem működnek együtt, nemzetközi körözést is kiadhatnak az ügyben.

A volt portugál gyarmat hatóságai segítséget kértek a több kontinensre kiterjedő vizsgálatban a lisszaboni társszervektől.

Egy luandai bíróság tavaly decemberben befagyasztotta a bűnösségét tagadó, s politikailag motivált eljárást emlegető Isabel dos Santos bizonyos vagyoni eszközeit. A kormány pedig azt közölte, hogy 1,1 milliárd dollárt szeretnének visszatéríttetni.

Isabel dos Santost apja, az országot 38 éven át irányító José Eduardo dos Santos lemondása előtt kinevezte az angolai olajvagyont kezelő Sonangol vezetőjévé, de komoly érdekeltségekkel rendelkezik egyebek mellett az ingatlan-, a telekommunikációs és a kiskereskedelmi szektorban is.

Az Eurobic csütörtökön közölte, hogy Isabel dos Santos részesedése eladásáról döntött.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.