Késelés Párizs mellett

A halálos áldozatról annyi vált ismertté, hogy egy 56 éves férfiről van szó, aki a feleségével sétált éppen, és a támadáskor őt próbálta védelmezni.

2020. 01. 04. 13:17
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy halálos áldozatot követelt az a tegnapi késeléses támadás, amelyet egy egyelőre ismeretlen elkövető hajtott végre délután Villejuif, Párizs egy déli elővárosának egy parkjában. A támadó két további személyt is megszúrt, egyikük súlyosan megsebesült. Mindkét sérültet kórházba szállították. Az elkövető egyes tanúk szerint Allah ­akbar!-t kiáltott, és médiabeszámolók szerint az öltözéke is arra utalt, hogy muszlim férfi lehetett. A merényletet követően a késelő elmenekült egy bevásárlóközpont felé, majd a rendőrök – attól tartva, hogy robbanómellénye van – lelőtték. Későbbi hírek szerint ugyanakkor nem erősítették meg, hogy ilyesmit viselt volna.

A támadás indítékáról és az elkövető személyéről késő estig nem közöltek érdemi információkat. A DPA német hírügynökség szerint a hatóságok feltehetően nem kezelik az ügyet terrorcselekményként, mert a helyileg illetékes ügyész vezeti a nyomozást, az ügy tehát nem került át a nemzeti terrorellenes ügyészség hatáskörébe. Ugyanakkor az utóbbi vezetője, Jean-François Ricard, valamint Didier Lallement párizsi rendőrfőnök is a helyszínre sietett francia hírportálok tegnap esti beszámolója szerint.

Helyszínelés Villejuifben. Terrorfélelemben élnek
Fotó: MTI/EPA/Christophe Petit

A halálos áldozatról a nap folyamán annyi vált ismertté, hogy egy 56 éves férfiről van szó, aki a feleségével sétált éppen, és a támadáskor őt próbálta védelmezni. Christophe Castaner francia belügyminiszter elismerését fejezte ki a rendfenntartók szakszerű fellépéséért, és szolidaritását fejezte ki az áldozat, illetve a sebesültek családjának. A jelentős részben bevándorlók lakta, 57 ezres Villejuifben ma félárbocra eresztik a nemzeti lobogót.

A Le Monde párizsi lap online kiadása az ügy kapcsán emlékeztetett: Franciaország folyamatos terrorfenyegetettségben él. A dzsihadista merénylethullám 2015 óta 255 halálos áldozatot követelt. Három, 2019-es terrortámadás ügyében a mai napig nem zárták le a vizsgálatokat. Márciusban egy radikalizálódott elítélt késsel támadt börtönőrökre, májusban egy lyoni pékségnél követtek el bombatámadást, amelyben 14 fő megsebesült, októberben pedig a párizsi rendőrprefektúrán gyilkolt egy alkalmazott.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.