időjárás 12°C Amália 2022. október 7.
logo

Nyolc embert ítéltek el Koszovóban terrorizmus vádjával

Forrás: MTI
2020.01.22. 18:18

Terrorista cselekedet előkészítése és Koszovó stabilitásának aláásása miatt nyolc embert ítélt kettőtől 12 évig tartó börtönbüntetésre a pristinai bíróság szerdán – közölte a Koha Ditore című napilap internetes oldalán szerdán.

Az ítélet szerint a férfiak a Nép Szeme nevű, terrorista szervezetnek tartott csoport tagjaiként 2017-ben megkísérelt megölni egy egykori politikust, és az ország elnökének és akkori miniszterelnökének életére akartak törni.

Azem Vllasi koszovói ügyvédet és elemzőt, a volt Jugoszlávia egyik albán nemzetiségű vezető politikusát 2017. március 13-án lőtte meg Murat Jashari, aki elfogását követően kijelentette, nemcsak megsebesíteni akarta, hanem meg is akarta ölni az egykori politikust. Jasharit 10 év letöltendő börtönbüntetésre ítélték gyilkossági kísérlet miatt, ám a férfi egészségügyi állapota miatt a büntetését nem börtönben, hanem egy pszichiátriai intézményben tölti majd le.

A bíróság kimondta, hogy bizonyítást nyert, Azem Vllasi csak az első volt azon a célpontlistán, amelyen Hashim Thaçi államfő és az akkori miniszterelnök, Isa Mustafa neve mellett további mintegy két tucat vallási vezető, üzletember és újságíró neve szerepelt. „A csoport célja az ország destabilizációja volt, illetve az, hogy aláássák Koszovó politikai, gazdasági, alkotmányos és társadalmi rendjét” – mondta ki a bíró az ítéletben.

Az elítéltek fellebbezést jelentettek be a bírói döntés ellen.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.