Salvini győzelmétől tart a baloldali kormány

Emilia Romagna tartományt az utóbbi ötven évben a baloldal vezette, most viszont a felmérések azt mutatják, hogy a játszma nyitott.

Magyar Nemzet
2020. 01. 10. 15:42
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Olaszországban kormányzó Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a baloldali Demokrata Párt (PD) halasztást kért csütörtökön a volt belügyminiszter, Matteo Salvini, a Liga vezetője ellen egy migránsokat szállító hajó ügyében indított parlamenti eljárásban – írja az MTI. A kormánypártok a szenátus elnökéhez fordultak ezzel a kéréssel, ő dönt ugyanis a felsőházi mentelmi bizottság döntésének elhalasztásáról. A felsőház mentelmi bizottságának január 20-ig kell eldöntenie, hogy javasolja-e Matteo Salvini szenátor mentelmi jogának felfüggesztését. A kormánypártok arra hivatkoztak, hogy a tartományi választások miatt a parlament január 20. és 24. között felfüggeszti üléseit, így a bizottság munkáját is halasztani kell.

Elemzők szerint a kormánypártok a halasztással el akarják kerülni, hogy Salvini a vele szemben indított eljárást az előnyére használja fel a január 26-án Emilia Romagnában és Calabriában esedékes választások kampányában. Korábban a kormánypártok azt hangoztatták, Salvini mentelmi jogának felfüggesztését támogatják, hogy bíróság elé lehessen állítani. Matteo Salvini már eddig is azzal kampányolt, hogy a határok és a biztonság védelmében kész akár még börtönbe is vonulni, mivel tudja, hogy az olasz nép mellette áll. A Liga vezetője a halasztási kérelemre úgy reagált, hogy a becstelen M5S és a PD fél a megszégyenüléstől.

Matteo Salvinivel szemben a szicíliai Siracusa ügyészsége kezdeményezett eljárást az olasz parti őrség Gregoretti nevű hajója ügyében. A volt belügyminiszter tavaly nyáron öt napig nem engedélyezte a hajó fedélzetén az olaszországi partokhoz érkezett 131 migráns leszállását, amíg más EU-tagállamok nem vállalták átvételüket. Az ügyészség szerint Salvini korlátozta a hajón lévők személyi szabadságát, visszaélt hivatali hatalmával, megsértette a nemzetközi konvenciókat.

Emilia Romagna tartományt az utóbbi ötven évben a baloldal vezette, most viszont a felmérések azt mutatják, hogy a játszma nyitott. Október végén a Liga majdnem hatvan százalékkal szerezte meg Umbriát, közel húsz százalékponttal előzve meg a tartományt évtizedeken át irányító baloldalt. Május–júniusban Toszkánában, Campaniában, Marche, Veneto, Liguria és Puglia tartományban lesz még választás – írja az MTI.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.