Személyeskedésig fajult a zágrábi elnökjelölti vita

Elemzők szerint megjósolhatatlan a horvát elnökválasztás vasárnapi, második fordulójának kimenetele, amelyben Zoran Milanović volt kormányfő, ellenzéki politikus, a Szociáldemokrata Párt (SDP) jelöltje és Kolinda Grabar-Kitarović hivatalban lévő államfő, a jobbközép Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) jelöltje mérkőzik meg egymással. Csütörtök esti, utolsó tévévitájukon a jelöltek éles szópárbajt folytattak.

Magyar Nemzet
2020. 01. 04. 12:53
Presidential candidates TV debate
Milanović és Grabar-Kitarović. A múlté lett a mosoly Fotó: ANTONIO BAT Forrás: MTI/EPA/Antonio Bat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A voksolás decemberi, első fordulójában a horvátországi elnökválasztás egyik jelöltjének sem sikerült megszereznie az abszolút többséget, így az első két helyezett, Milanović és Grabar-Kitarović részvételével most vasárnap második fordulót tartanak, amelyben már elegendő lesz az egyszerű többség is. Az első fordulóban a volt kormányfő a szavazatok 29,55, a jelenlegi államfő pedig a 26,65 százalékát kapta – írta a távirati iroda. De a közvélemény-kutatások ezúttal is Grabar-Kitarović győzelmét vetítik elő.

A sokszor személyeskedésbe torkolló vitákban szakértők szerint Milanović túl agresszívan, sokszor fenyegetően viselkedett, míg ellenfele kissé bizonytalan és monoton volt, kevés szenvedéllyel érvelt. Elemzők úgy vélik, egyik politikus sem tudott új szavazókat megszólítani. Mint mondták, klasszikus kampány szemtanúi lehettek mindenféle innováció nélkül, amelyben semmi olyasmit nem lehetett látni, ami érdemben felkeltette volna a választópolgárok figyelmét.

Milanović és Grabar-Kitarović. A múlté lett a mosoly
Fotó: MTI/EPA/Antonio Bat

Mindenesetre a jelöltek harmadik, utolsó tévévitája éles, személyes támadásokba torkollott csütörtök este. A szócsatát követő felmérések szerint a nézők úgy vélték, Grabar-Kitarović volt a meggyőzőbb. Utóbbi többek között azt vetette ellenfele szemére, hogy a migrációs válság alatt az összes szomszédos országgal összeveszett. (Emlékezetes, a szociáldemokrata Milanović olykor alpári stílusban támadta az Orbán-kormány migrációs politikáját, így a határkerítés kialakítását.) Az államelnöki posztot 2015 óta betöltő Grabar-Kitarović szavai szerint a volt kormányfő „porig égette a külkapcsolatokat”, amit neki kellett újjáépítenie. Milanović szerint pedig Grabar-Kitarović az elmúlt öt évben szégyent hozott az elnöki hivatalra, és furcsa viselkedéséről beszéltek az emberek. Az államfő erre azt válaszolta, ő sem hallott semmi jót az euró­pai vezetőktől az ellenfeléről.

Az első fordulóban harmadikként befutó Miroslav Škoro énekes és üzletember a szavazatok 24,45 százalékát szerezte meg. Most a második körbe bejutott mindkét jelölt arra számít, hogy ezekből a voksokból bővítheti táborát. A szakértők szerint matematikai­lag Grabar-Kitarovićnak van jobb kilátása a győzelemre, miután Škoro is a konzervatív szavazókat szólította meg. Az dönthet, melyik nagy párt tud jobban mozgósítani. A tapasztalatok szerint a HDZ ebben mindig jobb volt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.