Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Amerikai gyámság a bolgár demokrácia felett

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma beutazási tilalmat rendelt el nemrégiben a bolgár Andon Mitalov és családtagjai ellen.

2020. 02. 17. 15:45
Próbálnak Herro Mustafa nagykövet kedvében járni Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma beutazási tilalmat rendelt el nemrégiben a bolgár Andon Mitalov és családtagjai ellen. Mitalov volt az bíró, aki a múlt ősszel szabadlábra helyezte Nikolai Malinovot, a Ruszofil Mozgalom oroszbarát elnökét, akit korábban Oroszország javára történő kémkedés vádjával tartoztattak le. Miután szabadon engedték, Malinov első útja Moszkvába vezetett, ahol személyesen Vlagyimir Putyin orosz elnök tüntette ki Barátság-díjjal.

Herro Mustafa, aki tavaly ősz óta tölti be a szófiai amerikai nagykövet tisztét, a szankcióval kapcsolatban elmondta, hogy Pompeo külügyminiszternek hiteles információi vannak arról, hogy Mitalov a Specializált Büntetőbíróság bírájaként közvetve és közvetlenül súlyos korrupciós ügyekben vett részt, és ez a korrupció aláássa a jogállamiságot, a törvényesség és a demokratikus intézmények uralmát Bulgáriában. Mustafa asszony arra is figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államok más bolgárokat is szankcionálni fog, olyanokat, akik érintettek korrupcióban és az emberi jogok súlyos megsértésében.

Törökország politikája miatt Bulgária stratégiai jelentősége a térségben és a NATO-n belül felértékelődött. Az amerikai stratégiai célok teljesüléséhez azonban vissza kell szorítaniuk a balkáni országban a több évszázados orosz befolyást, az egyoldalú orosz energiafüggést, semlegesíteni kell az olyan oroszbarát politikai erőket, mint például Rumen Radev államfőt, Kornelia Ninova szocialista pártelnököt, akik Moszkva támogatásával nyerték el pozícióikat.

Az új amerikai nagykövet, a kurd származású Herro Mustafa asszony korábban az egykori demokrata alelnök és jelenlegi aspiráns Joe Biden tanácsadója volt, kilenc nyelvet beszél, köztük a balkáni nyelvek közül a törököt és a görögöt. Megbízólevele átadása után elmondta magáról, hogy húszéves diplomá­ciai gyakorlata van és arról is tapasztalatokkal rendelkezik, hogyan kell küzdeni a jogállamiságért, illetve hogyan kell fellépni a korrupció ellen. A nagykövet asszony másik fő célkitűzését a bolgár energia diverzifikációjában jelölte meg, amely „nemcsak elvi alapon, hanem a gyakorlatban is meg kell hogy valósuljon”. Mustafa szinte állandó szereplője a bolgár médiának, hol bolgár rétest süt, hol bolgár nyelven verset szaval vagy kommentálja az amerikai–bolgár viszonnyal kapcsolatos híreket.

Próbálnak Herro Mustafa nagykövet kedvében járni
Fotó: Facebook

A jogállamiság tekintetében az év elején Mustafa segítségére megérkezett Szófiába Jessica H. Kim, az Egyesült Államok bolgár nagykövetségének állandó tanácsadója, aki nemcsak Bulgáriáért, hanem Romániáért is felelős. Kimet a bolgár belpolitikában egyszerűen csak „helytartónak” hívják. Küldetése „a kapacitásépítés támogatása a közigazgatás korrupciója, a pénzmosás és a szervezett bűnözés elleni küzdelemben”. Úgy tűnik, mintha a Boriszov-kormány és az újonnan kinevezett főügyész, Ivan Gesev bizonyítani szeretné az amerikaiaknak, hogy van politikai akarat a korrupció felszámolására, ezért támadták meg a baloldali politikai erőket, a hozzájuk tartozó holdudvart és a rendszerváltás során meggazdagodott oligarchákat.

Vaszil Bozskov, a leggazdagabb bolgár oligarcha még időben megneszelte letartóztatását, és Dubajba menekült. A nemzetközi körözés kiadása után a dubaji szervek letartoztatták, de kétoldalú kiadatási egyezmény hiányában nem valószínű, hogy kiadják a bolgár hatóságoknak. Az oligarchát, aki a Levszki futballklub, valamint a kaparós sorsjegy szerencsejáték tulajdonosa, adóelkerüléssel, zsarolással, vesztegetéssel és bűnszervezet vezetésével gyanúsítják. A közeljövőben további vádemelések várhatók, ezúttal az energiaipar oligarchái kerülnek célkeresztbe.

Az oroszok nem hagyták annyiban a dolgot. Sajtóértesülések szerint Bozskov letartóztatása hírére Szergej Nariskin orosz kémfőnök az Egyesült Arab Emírségekbe látogatott, ahol találkozott Mohammed bin Rasid al-Maktúm miniszterelnökkel, és kérték a letartóztatott Bozskov szabadon bocsátását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.