időjárás 7°C Barbara , Borbála 2022. december 4.
logo

Andrej Babiš: Kezdi értelmét veszíteni a csúcstalálkozó

Judi Tamara (Brüsszel)
2020.02.21. 11:54
Andrej Babiš: Kezdi értelmét veszíteni a csúcstalálkozó

EU-csúcs: Tárgyaltak a kohézió barátai

A kohézió barátai, tizenhat tagú országcsoport egyeztetésével folytatódott az uniós csúcstalálkozó.

Orbán Viktor az ambiciózus büdzsé mellett

Egy ambiciózus Európához ambiciózus büdzsére van szükség – fogalmazott nemrég Orbán Viktor Brüsszelben. A magyar miniszterelnök az uniós csúcson, a zsúfolt sajtóteremben tett nyilatkozatot, ahol megrohamozták az újságírók.

A visegrádi országok vezetői – így Orbán Viktor miniszterelnök – hamarosan Dánia, Ausztria, Hollandia és Svédország képviselőivel találkoznak.

Csúszással kezdődik az EU-csúcs második napja

A találkozóra szállingózó vezetők többsége elégedetlen és a fukar tagállamokra mutogat, amiért azok nem engednek az egy százalékos elképzelésükből – folyamatosan blokkolva a megállapodás lehetőségét. Andrej Babiš cseh kormányfő nemrég szintén arról beszélt: nincs értelme alkudozni, ha a négy fukar (Dánia, Ausztria, Hollandia és Svédország) nem hajlandó a kompromisszumra. – Ha így folytatódnak a dolgok, remélhetőleg már este repülünk haza – fogalmazott.

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

– Mi is nettó befizetők vagyunk, mégsem a pénzt számolgatjuk. Ha vannak ambíciók, megéri azokat támogatni – ezt már a luxemburgi miniszterelnök Xavier Bettel jelentette ki, hozzátéve: az álláspontok továbbra sincsenek igazán közel egymáshoz, ennek ellenére nem nevezné kudarcnak a találkozót, hiszen az még mindig tart. A kormányfő elárulta azt is: pár órával azelőtt még mindig Charles Michellel tárgyalt. – Köszönettel tartozunk Michelnek, még reggel ötkor is energikusan alkudozott – hangoztatta Bettel.

Más nyugati tagállamok sem értik a dán-osztrák-holland-svéd tengelyt. Sophie Wilmés belga kormányfő is megállt a sajtónak nyilatkozni, majd úgy fogalmazott: Belgium is nettó befizető, ennek ellenére tudja, hogy az új uniós kezdeményezésekhez források kellenek. – Úgy érzem, a szükségesnél is nehezebbé teszik a helyzetet – mondta a fukar tagországokról.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.