időjárás 4°C Miklós 2022. december 6.
logo

Az ENSZ dokumentálta a 18 éve tartó afganisztáni háború veszteségeit

Forrás: MTI
2020.02.22. 21:40

Több mint százezer polgári személy sebesült, illetve halt meg Afganisztánban tíz év alatt, amióta az ENSZ dokumentálja a 18 éve tartó háború veszteségeit.

Az afganisztáni ENSZ-misszió az erről szóló jelentését szombaton tette közzé, amikor életbe lépett a kormányellenes tálibok és az Egyesült Államok vezette nemzetközi szövetség által megkötött hétnapos fegyverszünet.

Az erőszak csökkentése lehetővé teheti, hogy Washington aláírja az amerikai csapatok kivonásáról szóló egyezményt a felkelőkkel biztonsági garanciákért cserébe. Kedden egy magas rangú afgán képviselő azt mondta, hogy az erőszak sikeres csökkentését követően február 29-én aláírhatják az amerikai-tálib megállapodást Katar fővárosában, Dohában.

Jamamoto Tadamicsi, az ENSZ-főtitkár afganisztáni különmegbízottja szerint „szinte egyetlen afgán sem menekülhet meg attól, hogy személyesen érintse valamiképpen az országban folyó erőszak”. „Feltétlenül szükséges, hogy valamennyi szemben álló fél megragadja a lehetőséget a harcok beszüntetésére, hogy tartós legyen a béke. A polgári életeket védeni kell, és folynak a békéért tett erőfeszítések” – tette hozzá.

Tavaly a megsebesített, illetve meggyilkolt polgári személyek száma kissé csökkent, ami a jelentés szerint annak volt köszönhető, hogy az amerikai és az afgán biztonsági erők, valamint a tálibok erőteljes csapást mértek az Iszlám Állam terrorszervezet helyi erőire.

Az ENSZ-jelentés szerint tavaly 3493 polgári személy halt meg és 6989 sebesült meg. Az Iszlám Állam kevés polgári személyt sebesített vagy ölt meg, több civil a tálibok, illetve az afgán biztonsági erők és amerikai szövetségeseik áldozata lett.

Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa a polgári veszteségek megelőzésére szólította fel a feleket. „A háborúzó feleknek meg kell tenniük a szükséges intézkedéseket, hogy megvédjék a nőket, férfiakat, fiúkat és lányokat a bombáktól, tüzérségi lövedékektől, rakétáktól és házilagos készítésű aknáktól” – hangsúlyozta.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.