Brüsszel ellenzi Washington béketervét

Magyar Nemzet
2020. 02. 05. 7:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai béketerv eltér a nemzetközileg elfogadott paraméterektől, az igazságos és tartós béke megteremtése érdekében mindkét fél részvételével, közvetlen tárgyalásos úton kell rendezni a palesztin–izraeli konfliktust – jelentette ki az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője tegnap.

Josep Borrell hangsúlyozta, a nemzetközi joggal és az ENSZ Biztonsági Tanácsa vonatkozó határozataival összhangban az EU nem ismeri el Izrael fennhatóságát az 1967 júniusa óta megszállt területek felett, továbbá nem hagy megjegyzés nélkül a kijelölt határok további megsértését jelentő egyetlen lépést sem.

Aláhúzta, az Európai Unió elkötelezett az 1967-es határok mentén két, egymás mellett, tárgyalásos úton létrejövő állam mellett, amely Izrael Államból, valamint egy független, demokratikus és életképes palesztin államból áll.

Donald Trump amerikai elnök január végén Washingtonban kétállami megoldást javasolt a palesztin–izraeli konfliktus rendezésére, amikor a Fehér Házban Benjamin Netanjahu izraeli kormányfővel közösen tartott tájékoztatóján felvázolta béketervét.

A Trump által javasolt kétállami megoldás értelmében Washington elismerte Izrael szuverenitását a ciszjordániai palesztin területeken létesített zsidó telepek felett, vagyis e telepek amerikai álláspont szerint Izrael szerves részei, továbbá Washington Jeruzsálemet Izrael Állam egy és oszthatatlan fővárosaként ismerte el – emlékeztet az MTI.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.