Egymást falja fel a római baloldal

Újabb bombát dobott Matteo Renzi az olasz baloldali kormánykoalícióra: az exminiszterelnök azzal fenyegetett, hogy bizalmatlansági indítványt kezdeményez az M5S által delegált igazságügyi miniszter ellen.

2020. 02. 11. 18:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb bombát dobott Matteo Renzi a Demokrata Párt (PD) és az 5 Csillag Mozgalom (M5S) egyébként is döcögős kormánykoalíciójára: a 2016-os alkotmányos népszavazásba belebukó exminiszterelnök azzal fenyegetett, hogy bizalmatlansági indítványt kezdeményez az M5S által delegált igazságügyi miniszter, Alfonso Bonafede ellen, tovább gyengítve ezzel a kormánypártokat. Nicola Zingaretti, a Demokrata Párt főtitkára kedden a La Repubblica című baloldali napilap szerint erre úgy reagált: az Élő Olaszország (IV) mérsékelt pártként adta elő magát, most azonban az látszik, hogy szélsőségesekké váltak és Matteo Salvinit részesítik előnyben.

Renzi egyébként tavaly szeptemberben alapította meg az országosan alig ötszázalékos támogatottságon mozgó törpepártját, amely ugyan a parlamentben együttműködik a PD–M5S-kormánykoalícióval, az exkormányfő azonban nem ismeri el Giuseppe Conte miniszterelnököt a baloldal vezetőjeként. Ez nem meglepő, Renzi ugyanis éppen azután hozta létre saját tömörülését, miután nyilvánvalóvá vált neki, hogy a Matteo Salvini vezette Liga és az M5S kormánykoalíciójának tavaly augusztusi széthullása után sem tud visszakapaszkodni a hatalmi ranglétrán a Demokrata Párt színeiben.

A legfrissebb csörtének is hosszú előzménye van, méghozzá az elévülésre vonatkozóan, a PD és az M5S ugyanis egy rendelettel megszüntetné azokat a tárgyalásokat, amelyek esetében egy bizonyos időn belül nem születik ítélet, új löketet adva ennek a hírhedten lassú olasz igazságszolgáltatási rendszernek. A kormánypártok között az egyetértés is megszületett az ügyben, az IV azonban ellenzi a reformot. Az olasz felsőházban egyébként a többséghez 161 szavazatra van szükség, az M5S-nek a PD-vel és Renzi pártjával együtt csupán 152 szavazata van, így szükségük van még a 18 fős független frakcióra is, benne az 5 Csillag Mozgalmat az elmúlt hónapokban elhagyó tagokkal.

Az M5S és a PD végül azt tervezte, hogy Renzit megkerülve egy bizalmi szavazással áttolják a parlamenten a reformot, megakadályozva ezzel minden olyan kísérletet, amellyel az IV annak útjába állhatna, Renzi azonban egyértelművé tette: ha a kormány bizalmi szavazást kezdeményez az ügyben, pártja bizalmatlansági indítványt nyújt be Bonafede ellen. Davide Crippa, az alsóház vezetője ezzel kapcsolatban azt mondta: az igazságügyi miniszterrel szembeni bizalmatlansági indítvány az egész kormány ellen irányuló bizalmatlansági indítványt jelent.

Emiatt adott hangot felháborodásának kedden Zingaretti, Renzi újabb mutatványa ugyanis közvetetten a Salvini vezette egyesült jobboldalnak kedvez. Mint fogalmazott: széttördeli táborukat és Salvininek tesz szívességet. Georgia Meloni, Silvio Berlusconi és Matteo Salvini pedig koccinthat. Renzi egyébként az elmúlt években számtalanszor összecsapott Bonafedével, így nem meglepő, hogy ő lett az exkormányfő célpontja, elemzők szerint azonban a legfőbb kérdés az, hogy milyen céllal akarja megborítani a koalíciót.

Conte besokallt

Egyelőre kivár Giuseppe Conte, azonban a La Stampa című olasz napilap szerint az olasz miniszterelnöknek elege van, belefáradt a kormány munkáját állandóan destabilizáló áskálódásokba. – Ezek, ha nem is teszik lehetetlenné, de nagyon megnehezítik azt, hogy a Demokrata Párt és az 5 Csillag Mozgalom még három évig ebben a légkörben folytassa a munkát – idézte a lap a kormányfőt. Az Il Girornale jobboldali napilap mindenesetre úgy véli, a miniszterelnök tisztában van azzal, hogy Matteo Renzi exminiszterelnöknek szüksége van arra, hogy valamilyen vezető szerepet tölthessen be a politikai palettán, máskülönben nagy károkat okozhat. Másfelől egyelőre a többi pártnak sincs félnivalója Renzitől, pártjának rendkívül alacsony támogatottsága miatt ugyanis egyik más tömörülés pozícióit sem veszélyezteti.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.