Törökország kész a háborúra

Erdoğan azt követően ígért kemény választ, hogy a múlt héten hét török katona és egy civil szerződéses, majd újabb öt török katona veszítette életét az orosz támogatást élvező szír kormányerők támadásaiban.

2020. 02. 12. 16:34
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha még egy török katonának baja esik, biztosíthatom, hogy Szíriában bárhol lecsapunk a rezsimre! – fenyegetőzött Recep Tayyip Erdoğan. A török elnök azt követően ígért kemény választ, hogy a múlt héten hét török katona és egy civil szerződéses, majd hétfőn újabb öt török katona veszítette életét az orosz támogatást élvező szír kormányerők támadásaiban, Idlíb tartományban. Ankara és Moszkva még 2018 szeptemberében egyezett meg arról, hogy a lázadók uralta utolsó tartományt egyfajta tűzszüneti zónaként kezelik, amelynek betartatására a törökök, az oroszok és az irániak is megfigyelőpontokat hoztak létre. A fegyvernyugvás sosem valósult meg tökéletesen, majd múlt év decemberében Bassár al-Aszad erői már komolyabb offenzívát indítottak a körbezárt Idlíb ellen. Néhány hét leforgása alatt több mint 600 négyzetkilométernyi területet, több kisebb-nagyobb települést foglaltak el, köztük Sarákibet, amely a stratégiai fontosságú, Damaszkuszt az egykoron második legnagyobb városnak számító Aleppóval összekötő M5-ös autóút mentén fekszik. Az előrenyomulás során a tartományban létesített tizenkét török megfigyelőközpont némelyikét körbezárták, mások pedig tűz alá kerültek, több török katona életét követelve. Nem maradt el a válaszcsapás sem: az első támadást követő megtorlás több mint kétszáz, a második legalább ötven szíriai kormánykatonával végzett, szerdán pedig a lázadóknak egy helikoptert is sikerült kilőniük.

Erdoğan elnök kijelentette, egyetlen állásukból sem hátrálnak meg, és ha kell, teljes erejüket bevetve, egész Szíriában szállnak szembe az előrenyomuló szír rezsimmel. Eltökéltségének alátámasztására az elmúlt időszakban rendkívüli mennyiségű hadi technikát és katonát vezényeltek a török ellenőrzés alatt álló szíriai résbe. Egyelőre mégsem tűnik úgy, hogy Damaszkusz meghátrálna. Aszad elnök már korábban egyértelművé tette, hogy végső célja Szíria teljes területének visszafoglalása, és narratívájuk szerint terroristák ellen küzdenek. Ugyan a szír kormány szemében minden ellenzéki csoport terrorista, Idlíb jelentős részét valóban inkább különféle szélsőséges csoportok, köztük a korábban al-Kaidához köthető Hajat Tahrír as-Sám uralja. Sokat elmond a tartományban uralkodó káoszról, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet vezetőjét, Abu Bakr al-Bagdadit ugyancsak Idlíbben likvidálták tavaly az amerikaiak.

Kérdés az is, hogy az oroszok mit szólnak a törökök és a szíriai rezsim egymásnak feszüléséhez. A kormányerők offenzíváját az orosz légierő is támogatta, de egyébként sem valószínű, hogy a rezsim Moszkva jóváhagyása nélkül lendült volna akcióba. Ehhez képest szerdán Erdoğan és Vlagyimir Putyin orosz elnök telefonon egyeztettek, és egyetértettek abban, hogy teljes mértékben be kell tartani a korábbi egyezségeket. A napokban magas rangú török katonai delegáció is Moszkvába látogat további tárgyalásokra, de annak a lehetőségét sem zárták ki, hogy a két vezető személyesen találkozzon. Ha orosz nyomásra a szír rezsim le is állítja a támadást, az valószínűtlennek tűnik, hogy a már elfoglalt területeket kiengedné a kezéből. A szíriai csatamező ráadásul jó terepül szolgálhat Putyinnak, hogy visszavágjon, amiért Erdoğan Líbiában keresztülhúzta a számításait.

A szíriai szembenállás azért is aggasztó, mert Idlíbben újabb menekültválsághoz vezet. Becslések szerint a kiújuló harcok miatt december óta már így is 700 ezren kényszerültek otthonaik elhagyására. Számukra az egyetlen kiút a fallal lezárt török határ felé vezet. Erdoğan viszont korábban arra figyelmeztetett, hogy az újabb menekülthullámmal Törökország egyedül nem tud megbirkózni, és ezt az Európai Unió is meg fogja érezni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.